ActualitateFlash

Incredibil! Un copil este apatrid, deşi are părinţi români

familia tanasescu petrosani (1)Maximilian Gânju

Caz incredibil în Petroşani, unde un băieţel de trei ani nu poate fi luat în evidenţe de autorităţile române, pentru că îi lipseşte un certificat de naştere “confiscat” de autorităţile din Africa de Sud.

Funcţionarii sud-africani au încurcat lucrurile
O familie din municipiul Petroşani, Bogdan şi Gabi Tănăsescu, se luptă cu autorităţile sud-africane, dar şi cu dezinteresul autorităţilor române, pentru a obţine un simplu certificat de naştere pentru băieţelul lor. De doi ani de zile bat pe la uşile ambasadelor, ale Ministerului de Externe ori sună pe la consulat pentru a găsi o rezolvare, astfel ca Sebastian, băieţelul lor de trei anişori, să devină cetăţean român. Copilul s-a născut în Africa de Sud, unde părinţii săi au plecat cu contracte de muncă încă din anul 2007, iar timp de cinci ani de zile, lucrurile au fost în regulă. Ba chiar micuţul apare pe prima pagină a unei reviste din regiunea unde locuia, dovadă că părinţii săi nu aveau nici un motiv să se ascundă. “Am primit rezidenţa permanentă în Africa de Sud, ne-am luat actele cam după un an de zile. Eu am lucrat la o facultate foarte cunoscută în Africa de Sud. În 2010, s-a născut cel mic, totul a decurs normal şi copilul a fost înregistrat conform legii. În anul 2012 am vrut să venim în România, în vizită. Copilul nu avea paşaport şi ne-am dus să aplicăm pentru paşaportul lui, totul a decurs normal şi am întrebat dacă şi noi, cu rezidenţa permanentă, putem aplica pentru paşapoarte. Am mers la Imigrări şi de acolo mi s-a spus că toate actele noastre sunt false. Apoi a venit şeful de acolo foarte iritat şi-mi spune că de unde am actele acelea. Eu i-am răspuns că de la ei, am aplicat ca orice cetăţean străin, iar el mi-a spus că nu este adevărat, că sunt false. Buletinul primit avea amprenta mea, nu este ca la noi, practic e imposibil de falsificat. (…) A început să mă ameninţe şi ne-au zis că trebuie să se întoarcem în ţară. Le-am cerut actele şi mi-au spus că nu ne pot înmâna actele decât dacă plătim o taxă de repatriere de 500 de euro. Ne-am întors în ţară din cauza unei nedreptăţi, a unui abuz în serviciu”, povesteşte Gabi Tănăsescu, mama băieţelului.

În ţară au dat peste alte necazuri
Ajunşi în România, aveau să constate că tot calvarul lor nu s-a sfârşit. “Am apelat la Evidenţa Populaţiei, ca să reuşim să facem un certificat de naştere românesc copilului, dat fiind că el are paşaport sud-african, iar certificatul lui ne-a fost ridicat de către cei de la Imigrări. Cei de la Evidenţa Populaţiei mi-au spus că nu ne pot ajuta, pentru că nu am certificatul în original şi să fac o adresă către Ministerul de Externe. Am trimis un memoriu şi m-au sunat cei de la Ambasada Română din Africa de Sud, dar mi-au spus şi ei că trebuie să încerc cu Ambasada Africii de Sud din Bucureşti ca să-mi elibereze un certificat, că sunt obligaţi, pentru că avem dreptate. De anul trecut sunăm în fiecare zi şi nu ne ajută nimeni”, susţine mama lui Sebastian.

Răspuns halucinant
Soţii Tănăsescu primesc de fiecare dată răspuns de la Ambasada Africii de Sud, cum că nu este disponibil consulul, este în şedinţă ori nu e de găsit. Ieri, luni, au sunat iarăşi, iar funcţionara le-a dat un răspuns halucinant. “Consulul nu are telefonul pornit şi ar fi bine să-i trimiteţi un e-mail în care să-i spuneţi să-l pornească, pentru că aveţi ceva de vorbit”, le-a spus funcţionara celor doi soţi.
Sebastian nu poate fi înscris nici la grădiniţă, ori la şcoală şi nici măcar la spital nu poate primi îngrijiri dacă părinţii lui nu plătesc consultaţiile. “Expulzat” din Africa de Sud împreună cu părinţii, copilul are un certificat de naştere şi un paşaport sud-african, dar practic este apatrid. Părinţii lui au o copie legalizată a certificatului de naştere al băieţelului cu apostila de la Haga, document legal şi recunoscut internaţional, însă autorităţilor române le este necesar şi certificatul în original pentru a-l lua în evidenţe pe Sebastian. “Am apelat la Consulat, la Ambasadă, la Ministerul Afacerilor Externe, la toată lumea la care ştiam că se poate apela şi după doi ani de zile nimeni nu ne-a ajutat cu nimic. Nu mai ştim ce să facem, pe noi cine ne reprezintă, cine ne ajută? Suntem românii ăia care muncesc în străinătate cu contract legal şi nimeni nu ne ajută. Ambasada de acolo nu ne-a ajutat cu absolut nimic, funcţionarii de acolo sunt plătiţi doar ca să stea în Africa de Sud în concediu, probabil, pentru că nu fac nimic. Nu ne-am simţit reprezentaţi sau ajutaţi, măcar băgaţi în seamă absolut de nimeni. Nu mai avem la cine să apelăm, la toate instituţiile la care am cerut sprijin ne-au amânat şi ne-au întors spatele”, spune Bogdan Tănăsescu, tatăl copilului apatrid în ţara lui.

8 comentarii la „Incredibil! Un copil este apatrid, deşi are părinţi români

  • Celor din conducere si celor care-si petrec concedii in strainatate, dar de fapt ne reprezinta in toate tarile. Sa va fie rusine. Mai sustineti faptul ca, viitorul tarii sunt copii. Cu ce ajutati voi copii? Cu 44 lei alocatie? Cu ce-l ajutati pe acest baitel? cu usi inchise si cu nelipsitul ” NU SE POATE „? RUSINE SA VA FIE.

  • Motivatia autoritatilor din Africa de Sud are un viciu ascuns,…adica un motiv care nu poate, sau nu se vrea a fii divulgat,..de aici toata aceasta tevatura.Este halucinant ceeea ce am citit aici si ma intristeaza sa stiu ca e posibil sa se intample una ca asta unui copil de doi ani,…complet nevinovat in inocenta lui!Daca autoritatile romane recunosc pe de-o parte ca familia copilului are dreptate,insa nu se implica sa i-a un punct de vedere oficial in rezolvarea favorabila a impasului,inseamna ca si ei stiu despre motivatie si nu o pot divulga.Este o chestiune foarte serioasa si cred ca parintii trebuie sa incerce sa faca o investigatie amanuntita in trecutul lor din ultimii cinci ani pentru a deslusi cauzele.Poate ca totusi au facut ceva de care acum inca nu-si dau seama, care determina ambele autoritati,drept pedeapsa, sa-i trateze cu o asemenea atitudine de indiferenta ! Le doresc ca intr-un final dramatic sa reusasca !

  • Nu, nu cred sa aibe legatura cu trecutul familiei! Eu lucrez cu un NGO international in Romania si am avut in echipa si persoane din Africa de Sud. A fost un cosmar sa le facem rost de acte, tocmai din cauza, hai sa-i zicem „dezorganizarii” din ambasada Africii de Sud. Nu stiu ce se intampla intre cele doua state ale noastre, dar ceva e putred la mijloc. N-as putea sa va spun ce, habar n-am, dar clar e ca se misca greu si ‘scump’! Vreau totusi sa va incurajez, Gabi si Bodgan, sa nu renuntati sa faceti galagie. Pana la urma cineva va va face dreptate! Doamne-ajuta!

  • Doamne ce cosmar ,sa fii strain in tara ta ! E vorba de un copil cu parinti romani ,au avut rezidenta dar sunt cetateni romani ,oare de ce trebuie sa lupte singuri ? Avem institutii care protejeaza copii,ong-uri,de ce trebuie sa ramana singuri in fata acestui cosmar?

  • Sunt si eu cam in acelasi situatie, Ambasada Romaniei din Pretoria nu stie nicodata de nimic, chiar nici nu stiau ce documente imi trebuie sa pregatesc pentru fiul meul ca sa venim acasa in Romania! Daca cineva poate sa trimite um email sau un numar de telefon al familiei Tanasescu asi multumi, cred ca asi putea da cateva sfaturi cum sa resolva situatia lor penibila!

  • Buna ziua
    Ambasadele româniei in africa sânt mafia si se ocupa de afacerile lor personale pentru ca fiind de la corpul diplomatic fac tot felul de trafic peste tot.
    eu traiesc in africa de vest de 22 de ani si cunosc situatia.
    avem peste tot aceleasi probleme numai ca cu cetatenia dubla ne descurcam mai usor.
    Nu fac absolut nimic pentru români.
    silvia

  • Cred ca ar fi mai simplu daca ar face un test
    de paternitate,si cu acest test sa dea in judecata statul Roman .Sigur instanta le-ar da dreptate.Cu hotararea judecatoreasca l-ar putea inregistra la starea civila…..Ce ***** trebuie intrebati viermii de prin birourile Romanesti

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura