Categories: Sport

Infirmerie plinã la SCM Deva şi CN Judo

Ciprian Marinuţ

Competiţiile naţionale şi internaţionale din ultima vreme au lăsat urme adânci asupra componentelor secţiei de judo a SCM Deva şi a celor din cadrul Centrului Naţional de Judo de la Deva. Aproape 10 sportive au suferit accidentări şi vor fi indisponibile de la una până la şase săptămâni.

Uzură şi oboseală
Performanţa într-un sport de contact cum este judo-ul se plăteşte de multe ori cu dureri şi accidentări, nu doar cu sacrificii şi eforturi mari la antrenamente. Ritmul competiţional intens, de un concurs la una-două săptămâni, spre care se tinde în acest sport, a început să-şi pună amprenta asupra sportivelor şi sportivilor de la SCM Deva şi din Centrul Naţional de Judo de la Deva. Accidentările au venit pe bandă rulantă, iar mai mulţi judoka sunt obligaţi să îşi întrerupă pregătirea. Anei Varga şi Laviniei Lioveanu li s-a prescris repaus şase săptămâni. Antonia Silaghi va fi obligată să stea pe tuşă patru săptămâni. Ioana Bârză, Ania Lenghel şi Alexandru Iacob au fost duşi şi ei la investigaţii (RMN şi altele) la Timişoara şi aşteaptă diagnosticele şi verdictele medicilor. Alte trei-patru sportive au contuzii sau accidentări mai uşoare, de care se ocupă fizioterapeutul echipei, Marius Brădean. „În judo, riscul de accidentări este ridicat, iar îmbogăţirea calendarului competiţional cu noi şi noi concursuri îl face şi mai mare. Prin urmare, sportivele trebuie să strângă din dinţi, să urmeze recomandările medicilor şi să aibă tărie de caracter, pentru a merge mai departe în ciuda durerilor”, a spus Mugurel Ciuşcă, directorul SCM Deva şi al Centrului Naţional de Judo de la Deva.

Medalii motivaţionale
Motivaţia care îi determină pe sportivi să continue antrenamentele în ciuda durerilor şi a accidentărilor este performanţa. SCM Deva şi-a trecut în palmares două medalii de argint şi una de bronz la ediţia 2013 a Campionatului Naţional de judo, al sportivilor sub 21 de ani, derulat la finalul săptămânii, în Sala Sporturilor din Deva. Performanţele au fost realizate de Olga Rus (argint la ctg. 78 kg), Ioana Bîrză (argint la categoria +78 kg) şi Victoria Finţa (bronz la ctg. 78 kg). Mihaela Ţipa (44 de kilograme) şi Elena (63 de kilograme) au venit pe cinci în probele în care au luat startul.  „Sunt convins că visul de a fi pe podium le motivează pe fete să muncească foarte mult şi să treacă peste inerentele probleme medicale”, a spus Mugurel Ciuşcă. Ca dovadă, Oana Nicolaescu, prima componentă a Centrului Naţional de Judo de la Deva convocată la lotul olimpic, va participa, la finele săptămânii, la o nouă etapă a „Cupei Europei” la judo, ce se va desfăşura în Cehia. În continuare, celelalte colege ale sale vor concura la Cupa Europeană pentru Cadeţi, ce va avea loc la Piteşti, la finele lunii.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago