În cele ce urmează, prezentăm, succint, principalele reglementări conținute în aceste acte normative:
Prevederile legii vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021.
2. Prin LEGEA nr.238/2020 pentru modificarea art. 28 alin. (2) din Legea contabilităţii nr. 82/1991 s-a modificat art. 28 alin. (2): „Ministerul Finanţelor Publice poate stabili întocmirea şi depunerea la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice a situaţiilor financiare sau a unor raportări contabile şi la alte perioade decât anual, în cadrul exerciţiului financiar, doar de către persoanele care au realizat o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro la sfârşitul exerciţiului financiar precedent.”
Anterior acestei modificări, Legea contabilității nu prevedea nici un prag legat de cifra de afaceri. Ministerul Finanțelor Publice prin ordin, stabilea în fiecare an, pentru raportările contabile la 30 iunie, un plafon minim al cifrei de afaceri (ex. doar agenții economici cu o cifră de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 220.000 lei au fost obligați să depună raportările contabile la data de 30 iunie 2020).
Totodată, s-a reglementat faptul că și cheltuielile efectuate cu organizarea și desfășurarea învățământului dual preuniversitar și universitar sunt deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal (anterior era doar învățământul profesional și tehnic). Mijloacele fixe și investițiile aferente acestor activități se vor putea amortiza din punct de vedere fiscal, în mod corespunzător.
De asemenea, au fost stabilite ca fiind neimpozabile cu impozit pe venit „bursele, premiile şi alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecţie şi altele asemenea primite de elevi pe parcursul învăţământului profesional şi tehnic şi elevi/studenţi pe parcursul învăţământului dual preuniversitar/universitar (prevedere nou introdusă), potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale”.
Pentru stabilirea venitului net anual din activități independente „sunt cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea învăţământului profesional şi tehnic şi învăţământului dual preuniversitar şi universitar (prevedere nou introdusă), în conformitate cu reglementările legale din domeniul educaţiei naţionale, cu excepţia cheltuielilor cu amortizarea care sunt deductibile potrivit prevederilor alin. (4) lit. d).”
Totodată, a fost introdusă o nouă categorie de venituri neimpozabile din perspectiva impozitului pe veniturile din salarii: „v) sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor.”
Până la această dată, legislația a prevăzut că, în cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, conform art. 458.
Prevederile legii vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021.
Societatea TVG TAX AUDIT S.R.L.
Societate de consultanță fiscală
Societate de audit financiar
Autor: Lucian Negrea, Reporter Sursa foto: Credit: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia Premierul Marcel Ciolacu lansează…
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, prezent recent în studioul Antena 3 Deva, la emisiunea…
Vorbesc gurile rele că un edil din zonă și-a făcut un plan extrem de ingenios…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că a reușit să miște lucrurile foarte bine și…
Dorin S., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru constituirea unui…
Individul ar fi fost drogat când a comis infracțiunea, iar incendiul provocat de el putea…