Comunitate

Îngrijirile paliative, oaza de sprijin și optimism pentru pacienții greu încercați de soartă. Spitalul din Simeria, pe lista instituțiilor medicale care dezvoltă un astfel de serviciu

Magdalena Șerban

Sistemul sanitar românesc are multe lipsuri, așa că pacienții sunt cei care suferă pe urma acestui aspect. Îngrijirile paliative reprezintă un segment care este deficitar în multe județe din țară, în ciuda necesității spo­rite. În ce-i privește pe hune­doreni, Spitalul General CF Simeria oferă un astfel de serviciu medical.

Suport pe mai multe paliere
Conform definiției Organizației Mon­diale a Sănătății, îngrijirea paliativă re­prezintă îngrijirea activă şi totală a pa­cienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Controlul durerii şi al altor simptome, asistenţa psi­ho­lo­gică, socială şi spirituală au importanţă majoră. Pacienții au nevoie de tra­ta­ment ce ameliorează durerile (simpto­mele) unei boli dificile, pe o perioadă scurtă de timp, fără a vindeca afec­ți­u­nea respectivă. “Scopul îngrijirii palia­tive este asigurarea unei cât mai bune calităţi a vieţii pentru bolnavi, dar şi pen­tru familiile acestora. Vorbim de o îngrijire în care acorzi calitate vieții pacientului chiar și atunci când boala este foarte gravă și nu știm exact care va fi șansa de vindecare. Îngrijirile paliative cuprind mai multe servicii, incluzând aici managementul durerii şi al simptomelor, suportul psiho-emo­ţio­nal, spiritual şi social, îngrijirea din ulti­mele ore de viaţă, reabilitarea de scurtă durată / perioada de convalescenţă şi furnizarea unei perioade de respiro pentru membrii familiei. Dezvoltarea îngrijirilor paliative a fost impulsionată prin tratate, politici şi acorduri inter­na­ţionale, de exemplu Declaraţia Univer­sală a Drepturilor Omului (1948), Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale (1976) şi Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice (1966, 1976. Îngrijirile paliative au început cu per­soa­nele bolnave de cancer şi s-au extins cuprinzând şi pacienţi cu boli non-oncologice. În fapt, îngrijirile pa­lia­tive moderne s-au dezvoltat în secolul al XX-lea şi s-au expandat până la a de­veni o parte semnificativă din serviciile de sănătate din mai multe ţări. Înce­pând cu 2005, dezvoltarea îngrijirilor paliative a fost încurajată de o legislaţie care sprijină acest domeniu. Suntem parte activă pe acest segment medical, iar în cadrul spitalului nostru sunt disponibile 16 paturi pentru pacienții care se află într-o fază avansată a unei boli incurabile”, a transmis managerul Spitalului General CF Simeria, dr. Andrei Bolojan (foto). De adăugat că potrivit statisticilor oficiale, în România, din cei 4 milioane de oameni care au nevoi de îngrijiri paliative, mai puţin de 7000 primesc acest tip de îngrijiri.

Criterii și condiții de internare
Referitor la condițiile de internare, ele vizează actul de identitate al pacien­tului, bilet de trimitere model CAS cu referința „Îngrijiri paliative”, dovada calității de asigurat (cupon pensii, ade­verință de asigurat/co-asigurat), dosar medical pacient (istoric medical, me­dicamente prescrise, analize/investi­gații efectuate, bilete de ieșire din spitale), card de sănătate și alte do­cumente, după caz. De asemenea, cri­teriile de internare țin cont de evo­lu­ția progresivă cu înrăutățirea simp­tomelor și/sau a valorilor ana­lizelor și/sau scă­de­rea statusului funcțional (status ECOG 3-4), stadiul sever sau final la diag­nosticul inițial, sin­­drom hipoana­bolic și handicap nu­tri­țional critic cu scă­derea greutății cu 5 la sută sau mai mult în ultimele 3 luni în timpul unei boli progresive cu/sau dis­fagie ireversibilă, prezența co-mor­bidităților severe, ce duc la o speranță de viață de 12 luni sau mai mică, sin­drom dureros acut/cro­nic ire­ductibil (VAS = 6-7).
Pentru a afla mai multe detalii, pu­teți apela nu­mă­ru­l de telefon al spi­talului din Simeria – 0254/260681, interior 127.

 

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat cârcotașii ăștia cărora nu le sca­pă nimic că un examen pentru un post…

4 ore ago

Bulina albă

Liviu Simedroni, primarul din Răchitova Pentru că își încheie mandatul cu fruntea sus, reușind, de-a…

4 ore ago

Bulina neagră

Dragoș C., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

4 ore ago

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 18-19 septembrie 2024, doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,…

4 ore ago

Zeci de pompieri hunedoreni au pornit spre zonele inundate

Un număr de 32 de pompieri hune­do­reni au pornit spre zonele afectate de inundații din…

4 ore ago

Cum a ajuns un tânăr de 27 de ani să moară după administrarea vaccinului anti-COVID. Sângerări și cheaguri în creier

O anchetă privind moartea unui tânăr din cauza unui cheag de sânge apărut pe fondul…

4 ore ago