Actualitate

INJINERU’, CULTURA ȘI COMISIOANELE

Întotdeauna, chiar întotdeauna, am prețuit fiecare om, indiferent de pro­fesie sau meserie, dacă o res­pectă prin dăruire și competență. Munca este izvorul existenței uma­ne, este cea care aduce plusvaloare societății în general, individului în par­ticular. Nu pot fi de acord cu cei care, plini de veleități, își părăsesc profesia sau meseria și fără nici o pregătire, condiție sine qua non, se avân­tă pe noi tărâmuri unde, cu cer­ti­tudine, nu că nu pot avea per­for­manțe dar se și fac de râs. Din ne­fe­ri­cire nu sunt puțini. Avem un astfel de exemplu în cotidianul hunedorean, nu chiar în prim plan, ci undeva în linia a doua.
Mare contestatar, pe facebook, al Revoluției din Decembrie 1989 la nivel național și pentru municipiul Deva în particular. Angajat, în anul 1989, al unei firme de transporturi, având stu­diile de rigoare, devine, se pare, alături de alți colegi de serviciu, voluntar înarmat în Gărzile Patriotice, care aveau sarcina de zădărnici revolta populară ostilă regimului comunist. La punctul culminant al Revoluției, 22 decembrie 1989, încă mai patrulau pe străzile municipiului reședință de ju­deț. După ce noi, grupul de pro­tes­tatari, am reușit să înlăturăm con­du­cerea comunistă și am ocupat sediul CJ Hunedoara-Deva al PCR, totodată al Consiliului Popular Județean Hunedoara-Deva și am constituit CJ Hunedoara-Deva al FSN, aceste gărzi s-au retras la sediile întreprinderilor unde erau angajați. Evident, tremurau de frică deoarece, atunci, cu schim­ba­rea de regim, nu știau ce se va întâmpla cu ei. Brusc, a doua zi, 23 decembrie, au încercat marea cu de­ge­tul. Au devenit apărători ai Revo­lu­ției. Încetul cu încetul le-a trecut spai­ma. Injineru’ nostru părăsește apoi firma de transport, nu mai era de… rangul lui. Devine om de cultură. Aș­teaptă o vreme în presă. Nu putea plonja chiar direct în domeniul culturii. Scrie o carte, e drept, înainte de a fi condamnat penal. Ne ironizează pe cei care am primit certificate pe baza Legii 42/18 decembrie 1990, că doar ce mare brânză am făcut. La Deva nu a fost revoluție, spune fostul…injiner. Afirmația este de o stupiditate crasă. Constituția României, la Titlul I Prin­cipii generale, Statul român Art. 1, alin. (3) precizează: România este stat de drept, democratic şi social, în care dem­­nitatea omului, drepturile şi liber­tăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi plu­ralismul politic reprezintă valori su­preme, în spiritul tradiţiilor demo­cra­tice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. Mai mult, între timp omul nostru a ocupat diverse funcții în en­tități ale statului român. Și astăzi re­prezintă la nivel județean, pe tărâm cul­tural, interesele unei instituții im­portante în structurile țării. Ne între­băm, oare un amploaiat al statului, ieri fost injiner, astăzi mare om de cultură, nu ar trebui să cunoască prevederile legii fundamentale a României? Dacă totuși nu le cunoaște poate să scrie pe rețelele de socializare chiar ce îl taie capul? Cei care îl supervizează ce pă­rere au?
Sigur, traseul său postrevoluționar a fost unul sugestiv pentru raportul va­loare-nonvaloare. Tărâmul cultural nu era chiar suficient. Era nevoie, pe bază de slugărnicie, și de niscaiva protecție umanistă, săgetată sau trandafirie, în funcție de vremuri. Căci, nu-i așa?, nu este bietul om la cârma vremurilor, după cum spunea Miron Costin. În fe­lul acesta migrația profesională putea fi asigurată. Presa hunedoreană des­crie pe larg cum s-a ajuns și la com­pli­cații juridice datorită unor inginerii fi­nan­ciare. Cireașa de pe tort o re­pre­zintă acel ultim stagiu de cercetare realizat fără a fi parcurse cursurile și examenele unei facultăți de profil. Este strigător la cer, mai ales pentru cei care l-au girat științific, pentru forurile academice din țara noastră. Sigur, zice individul, la Deva nu a fost re­voluție, cinste celor care n-au solicitat certificate. Și celor care s-au privatizat, au ajuns în diverse funcții și s-au înfruptat prin comisioane din banul public. Culmea este că unii au tupeul să transmită mulțimii îndem­nuri etice, de parcă nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase.
Cu toate acestea convingerea noas­tră este că Revoluția Română din Decembrie 1989 a determinat un nou destin pentru țara noastră. Doamne binecuvântează România!

Dr. Gheorghe Firczak

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Pe-al nostru steag e scris Unire…

Ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, a devenit una dintre cele mai dragi…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Cine și de ce-i în­tărâtă? Cârcotași avi­zați din sudul județului ne-au povestit că se pregătește…

2 zile ago

Bulina albă

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani Pentru că a reușit să obțină finanțare pentru zeci…

2 zile ago

Bulina neagră

Cristian V., recidivist din municipiul Vulcan Pentru că a fost trimis în judecată după ce…

2 zile ago

În ce țară trăim! Primă de pensionare de 100.000 de euro la o instituție de stat

Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro.…

2 zile ago

Se întâmplă și de-astea! Bătuți din cauza unui loc de parcare

Polițiștii i-au reținut pe doi frați din Hațeg, după ce ei i-au bătut pe alți…

2 zile ago