Polisportivul Avram Iancu (foto), cunoscut pentru performanţele sale la înot în ape libere, susţine proiectele de reducere a poluării pe Dunăre, în acest sens el urmând să se alăture, vineri, profesorului german Andreas Fath, care a înotat pe fluviu până în România, pentru a atrage atenţia asupra impactului negativ pe care poluarea îl are asupra biodiversităţii mediului.
Fără costum de neopren
Iancu îl va însoţi pe înotătorul german pe un traseu de şase kilometri, de la Cernavodă la Şeimeni, după care cei doi vor participa la o acţiune organizată de o asociaţie de mediu pentru conştientizarea efectelor poluării apelor.
„Eu înot, întotdeauna, fără costum de neopren. Aşa că îmi doresc, atât pentru mine, cât şi pentru toţi copiii planetei, un mediu cât mai curat. Cunosc fluviul Dunărea şi cred că este nevoie de responsabilitate pentru mediu şi pentru păstrarea apelor curate. De aceea, mă alătur, cu drag, proiectului CleanDanube şi omului de ştiinţă, profesorul şi atletul Andreas Fath. Sunt onorat că voi înota alături de el în România. Avem un obiectiv comun pentru că ne dorim ape mai curate şi fără plastic. Sperăm să conştientizăm oamenii asupra importanţei unui mediu curat”, a declarat Avram Iancu.
Potrivit acestuia, proiectul CleanDanube este susţinut de organizaţiile „Mai Mult Verde” şi „Cu apele curate”, care organizează evenimente publice pentru a conştientiza oamenii şi autorităţile asupra păstrării unui nivel de poluare cât mai redus pe Dunăre.
Avram Iancu revine la înot în ape deschise după o perioadă de câteva săptămâni în care a fost nevoit să stea în repaus total deoarece a avut piciorul în gips din cauza unui accident casnic.
„Înotul alături de Andreas va constitui şi întoarcerea mea în ape deschise. Am în faţă un sezon plin de provocări”, a transmis bibliotecarul din Petroşani.
Avram Iancu a înotat, în anul 2017, tot fluviul Dunărea, fără costum de neopren, în 89 de zile, fiind primul om din lume care a reuşit o asemenea performanţă.
Anul acesta, Avram Iancu a obţinut titlul de „Performance of the Year” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.
Bibliotecarul din Petroşani a traversat înot Canalului Mânecii, în august 2016, iar în toamna lui 2018 a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…