În perioada 9-10 octombrie 2014, la Dublin, în Irlanda, a avut loc cea de-a XX-a întrunire a conducătorilor unităţilor miniere de stat din Europa (The 20st Meeting of the Heads of State Mining Authorities). La eveniment au luat parte reprezentanţi ai unor ţări ca Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia, Slovacia şi Anglia. România a fost reprezentată de o delegaţie din partea Institutului Naţional pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani.
Cazul Petrila – 2008
„O astfel de întrunire are o frecvenţă anuală. şi Insemex a organizat una dintre ediţii, e vorba de cea desfăşurată la Călimăneşti, în 2007. În 2014 a avut loc în Irlanda, la anul se va ţine în Finlanda, iar peste doi ani, în Portugalia. Cu siguranţă, ne va reveni rândul la organizare, deoarece se merge pe principiul rotativ al statelor participante. În fiecare an se discută câte un topic distinct. Acum, am discutat pe baza împărtăşirii de lecţii şi învăţăminte pe care le-am deprins în urma unor incidente semnificative. Noi am prezentat ca studiu de caz explozia înregistrată în 2008 la Petrila, pe care am considerat-o a fi una dinte cele mai conludente. Atunci, 13 mineri şi-au pierdut viaţa la exploatarea Petrila, iar alţi 15 au fost grav răniţi în urma a două explozii consecutive, ce s-au produs în abataj. Ceea ce mai ştim este că anul viitor se va discuta pe tema acceptabilităţii sociale a mineritului, în cadrul Europei. Tematica ne este comunicată la fiecare ediţie curentă pentru cea următoare, iar în cazul nostru, este documentată şi pregătită de departamentul specializat pe domeniul abordat”, a precizat dr. ing. Artur Găman (foto), directorul general al Insemex Petroşani şi totodată, preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă.
E vitală o formaţie de salvare
Directorul a mai menţionat faptul că aflându-se în recesiune industria minieră din Europa, în cadrul aceleiaşi întruniri, s-a adus în discuţie şi necesitatea ca la nivelul fiecărui stat să existe, chiar şi după ce minele vor fi închise, câte o formaţie de salvare care să intervină în caz de incidente petrecute în mine care au fost închise sau se află în proces de conservare. “ISU, sau altă entitate, nu deţin această competenţă, aşa că nu ar avea cine să ia măsurile urgente care se impun. Este o idee pentru care am militat şi voi milita, în continuare. Indiferent ce se va întâmpla cu industria minieră din ţara noastră, este absolut necesară o astfel de formaţie de salvare, care poate fi subvenţionată de la buget”, a subliniat directorul general al Insemex.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…