INSEMEX Petroşani, apreciat la nivel european
Potrivit unui protocol de colaborare încheiat în 2013 şi valabil până la sfârşitul anului curent, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani verifică articole pirotehnice, pentru statele Uniunii Europene. Acest lucru nu înseamnă doar bani care intră în bugetul instituţiei, ci mai ales un plus de imagine.
Colaborări în desfăşurare
Anul trecut, experţi din Marea Britanie, Danemarca şi Olanda au vizitat laboratoarele INSEMEX, pentru a face o evaluare a capacităţii tehnico-ştiinţifice a institutului din Valea Jiului, în ceea ce priveşte certificarea articolelor pirotehnice. Astfel, în baza unei iniţiative a Comisiei Europene, prin intermediul Asociaţiei PROSAFE, s-a decis ca INSEMEX să deruleze un program de verificări pentru articole pirotehnice provenite în urma derulării activităţii de supraveghere a pieţei, pentru 10 state membre UE. „Contractul este în vigoare şi aşteptăm solicitări, în continuare. Deşi tarifele practicate nu sunt mari, comparativ cu cele ale altor instituţii similare, din păcate, nu putem spune că au fost multe astfel de cereri, pe cum ne-am aşteptat. Sperăm însă, ca pe viitor, lucrurile să se îmbunătăţească. Cert este că, acest parteneriat contractual reprezintă un vector de imagine pentru noi. Cât priveşte colaborările, le-am avut, în special, cu autoritatea daneză şi desfăşurăm contacte cu cei de la MAXAM – filialele din Turcia şi Grecia. Spre exemplu, urmează ca săptămâna viitoare, colegii mei să se deplaseze în Grecia, pentru o certificare de explozivi, pentru MAXAM”, a afirmat dr. ing. Artur Găman (foto), directorul general al INSEMEX.
Recunoaştere internaţională
Profesionalismul specialiştilor de la Petroşani, certificarea de către Comisia Europeană şi tarifele practicate, care sunt foarte atractive, au adus la recunoaşterea internaţională a instituţiei. Institutul este un organism notificat la Bruxelles pentru evaluarea conformităţii produselor pentru şase directive europene. Dintre acestea, amintim pe cele vizând explozivii de uz civil, evaluare şi certificare maşini, limitarea emisiilor de zgomot şi pentru domeniul voluntar sau cea privind stabilirea cerinţelor esenţiale de securitate ale articolelor pirotehnice şi ale condiţiilor pentru introducerea lor pe piaţă.