Comunitate

INSEMEX Petroșani, încă o dotare importantă

Magdalena Șerban

În baza celor prevăzute ca obiectiv în cadrul proiectul EXH2, Institutul Na­țional de Cercetare – Dezvoltare pen­tru Securitatea Mineră și Pro­tecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani a achiziționat, în vederea dezvoltării infrastructurii utilizate în acțiunile de prevenire și combatere a riscurilor, un Microscop în Infraroșu dotat cu sistem de calcul pentru prelucrarea datelor și accesorii de pre­parare probe, în cuantum de 629.000 lei, astfel făcându-se încă un pas în extinderea capacității labora­torului de Protecția Mediului.

Microplasticul, inamicul invizibil din apă
„Aparatul este dedicat dezvoltării capacității de îmbunătățire a calității ae­rului și a apei în Valea Jiului, în con­textul dezvoltării durabile și creșterea calității vieții. Va permite identificarea și analiza microplasticelor din bazinul hidrografic Jiul de Est, oferind o eva­luare precisă a impactului acestora asu­pra mediului acvatic și implicit asu­pra sănătății umane. Aceasta va fi po­sibilă datorită utilizării celor mai mo­derne tehnici disponibile în domeniul analizei materialelor plastice”, a punc­tat dr. ing. George Artur Găman (foto), directorul general al Insemex Petroşani şi preşedintele de onoare al Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă. Microplasticul reprezintă fragmente mai mici de 5 mm de plastic, invizibile ochiului uman, care și-au găsit deja un loc bine stabilit, de zeci de ani, în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem și în pământul pe care îl cultivăm. Descompunerea lui continuă până la particule suficient de mici pentru a fi asimilate de or­ga­nismele vii. Provine din descompunerea ar­ti­­co­lelor mai mari fa­bri­cate din plastic pre­cum am­balaje, PET-uri, ma­teriale textile, dar și din abraziunea anve­lopelor. O parte din această poluare a mediului rezultă din aruncarea ne­co­­res­punzătoare a de­șe­urilor, dar poa­te fi și rezultatul fur­tu­nilor, al dever­sărilor de ape și al vân­tului, care transportă plas­tic – atât obiecte in­tacte, cât și microplastic – în râurile noastre.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat cârcotașii ăștia cărora nu le sca­pă nimic că un examen pentru un post…

4 ore ago

Bulina albă

Liviu Simedroni, primarul din Răchitova Pentru că își încheie mandatul cu fruntea sus, reușind, de-a…

4 ore ago

Bulina neagră

Dragoș C., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

4 ore ago

COMUNICAT DE PRESĂ

În perioada 18-19 septembrie 2024, doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,…

4 ore ago

Zeci de pompieri hunedoreni au pornit spre zonele inundate

Un număr de 32 de pompieri hune­do­reni au pornit spre zonele afectate de inundații din…

4 ore ago

Cum a ajuns un tânăr de 27 de ani să moară după administrarea vaccinului anti-COVID. Sângerări și cheaguri în creier

O anchetă privind moartea unui tânăr din cauza unui cheag de sânge apărut pe fondul…

4 ore ago