Categories: Comunitate

Insemex, primul institut românesc inclus într-un proiect AVENTO

Magdalena Şerban

Institutul Insemex Petroşani este angrenat într-un amplu proiect de cercetare referitor la controlul ventilaţiei şi managementul emisiilor de gaze în minele de cărbune, aceasta fiind prima participare a unei instituţii din ţara noastră într-un astfel de program al Comisiei Europene. Programul este dezvoltat de către un consorţiu format din opt parteneri, reprezentând agenţi economici, unităţi de cercetare şi universităţi din cinci state diferite, precum Spania, Marea Britanie, Germania, Polonia şi România.
„Asigurarea unui grad de ventilaţie corespunzător reprezintă protecţia primară în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii în subteran, având ca scop principal asigurarea conţinutului de oxigen la valorile prescrise de reglementările în vigoare, precum şi diminuarea concentraţiilor de gaze în vederea evitării formării de atmosfere explozive. În cadrul proiectului  AVENTO  “Advanced Tools for Ventilation and Methane Emissions Control – Instrumente Moderne pentru Controlul Ventilaţiei şi Emisiilor de Metan”, Insemex are două sarcini principale. În primul rând, se vizează sistemele de închidere rapidă, mai exact, dezvoltarea şi testarea unui sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere afectate de producerea evenimentelor de tip explozie în minele grizutuoase, în vederea restabilirii traseelor critice de ventilaţie. În al doilea rând, trebuie stabilit sistemul de suport al deciziilor pentru managementul post-incident. Întâlnirile tehnice dintre parteneri se desfaşoară de două ori pe an, până acum, având loc patru astfel de întâlniri, cea din urmă fiind organizată de către instituţia noastră, în luna mai a anului trecut”, precizează dr. ing. Artur Găman (foto), directorul general al Institutului Naţional pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă -INSEMEX Petroşani. Mai trebuie spus că valoarea totală a proiectului este de 3.268.736 euro, din care finanţarea provenită din Fondul de Cercetare pentru Cărbune şi Oţel este de 1.961.242 euro. Parteneri sunt  institute de cercetare şi universităţi din Spania, Marea Britanie, Polonia şi Germania.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

26 de secunde ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

1 minut ago

În 2025, Universitatea din Petroșani va fi pe cai mari în ce privește investițiile din fonduri atrase

Magdalena Șerban Universitățile din Regiunea Vest au la dispoziție 21 de milioane de euro pen­tru…

3 minute ago

Balșa, la început de an

Magdalena Șerban Subiectul pe care toată lumea îl vrea aducător de vești bune ține de…

6 minute ago

Așa ceva, mai rar! Ministrul Burduja anunță restructurarea ministerului: Toți angajații vor da concurs. Unele companii au prea mulți directori

Ministrul Energiei Sebastian Burduja (foto) a a­nun­țat planul de restruc­tu­rare al Minis­te­rului Ener­giei și al…

6 minute ago