Actualitate

Instanţa a admis cererea de evaluare a matriţei antice

 

Natalia Bumbac

Matriţa antică din bronz, descoperită în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, va fi supusă evaluării unui expert. Acesta va trebui să stabilească valoarea în bani a artefactului. Expertiza este necesară în dosarul judecat de Tribunalul Hunedoara în care arădeanca Andreea Ciuciu a cerut despăgubiri statului român pentru că a găsit piesa. Expertiza a fost încuviinţată de instanţă, sub condiţia ca părţile din dosar interesate de acest aspect să depună o listă cu experţi în măsură să efectueze evaluarea.
„Piesa nu pleacă din muzeu”
Andreea Ciuciu a solicitat evaluarea piesei pe considerentul că valoarea la care a fost estimată şi înregistrată în scriptele Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva ar fi prea mică, aproape egală cu suma solicitată de ea ca despăgubire, respectiv 500.000 de lei. Pentru a putea analiza artefactul, expertul desemnat de instanţă va trebui să se deplaseze la muzeul devean. „Expertul vine la muzeu, pentru că piesa nu pleacă. Aici este în condiţii de maximă securitate”, a declarat Liliana Ţolaş, directoarea MCDR Deva. Următorul termen de judecată din dosar a fost stabilit pentru 12 martie.
Reamintim că Andreea Ciuciu a solicitat în instanţă despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la descoperirea matriţei în iunie 2013. Matriţa antică din bronz a fost descoperită la rădăcina unui fag bătrân doborât de furtunile din preajma sărbătorii Sânzienelor, de un grup de persoane din care făcea parte şi administratorul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky. Specialiştii au apreciat că piesa are o vechime de peste două mii de ani şi servea ca şablon pentru confecţionarea de bijuterii sau alte obiecte decorative.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura