Schimbările din noul cod rutier îi supără pe instructorii auto independenţi. Aceştia nu vor mai putea să predea cursuri auto, fără a avea o şcoală de şoferi, sau fără a fi angajaţi la una. Acest lucru îi afectează pe cei aproximativ 300 de instructori independenţi din judeţ.
Noile prevederi ale Codului Rutier îi nemulţumesc pe instructori, deoarece cresc costurile pe care trebuie să le suporte. Pe lângă acestea, mulţi dintre ei se consideră discriminaţi şi cred că totul este făcut pentru a satisface interesele unor şcoli de şoferi. „Noi o să-i acţionăm în instanţă. Nu se poate să ne impună nimeni o formă de organizare, ne sunt încălcate drepturile“, ne spune Valentin Fan, instructor independent. Aceeaşi părere o are şi un fost instructor independent, Radu Haşa, care crede că totul se întâmplă pentru că trebuia să fie cineva ţapul ispăşitor. Aşadar, toate se răsfrâng asupra instructorilor independenţi. „Eu nu mai profesez, dar cred că totul este doar un lanţ de interese. Nimeni nu dă vina pe cei care eliberează permise, pe poliţişti, sau pe administratorii drumurilor. Este păcat că nimeni nu ia măsuri“, spune Radu Haşa.
Pe de altă parte, reprezentanţii şcolilor auto sunt de acord cu schimbările din Codul Rutier. Ei sunt de părere că prin această metodă se face dreptate şi că instructorii independenţi nu trebuie decât să respecte condiţiile impuse de Minister. Adică, pentru a mai profesa, instructorul independent trebuie să îşi unească forţele cu alţi trei instructori şi să facă o şcoală de şoferi, sau să se angajeze la o şcoală auto existentă. Dacă se adună patru instructori care vor să-şi facă şcoală, aceştia trebuie să angajeze un medic, un profesor de legislaţie şi să aibă dotările necesare pentru a putea susţine cursurile (sală, calculatoare). „Cred că noile legi sunt foarte bune, deoarece instructorii independenţi nu-şi făceau toate orele de conducere şi sunt slab pregătiţi din punct de vedere al legislaţiei“, ne spune managerul unei şcoli de şoferi din judeţ.
Potrivit declaraţiilor şefului Serviciului public de înmatriculări-examinări, comisarul şef Nicolae Marin, modificările din Codul Rutier nu discriminează pe nimeni. „Instructorii independenţi pot să profeseze ca persoană fizică autorizată, dacă au minimum cinci ani vechime ca instructori. Doar că trebuie să lucreze în regim de şcoală auto. Adică să aibă sală de curs şi angajaţi un profesor de legislaţie şi un medic care să predea cursurile de prim ajutor. Dacă instructorii auto nu au vechimea necesară, pot să lucreze cu contract de colaborare la o şcoală auto sau la o PFA“, declară şeful Serviciului public de înmatriculări-examinări auto.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…