Comunitate

„Întâlnirea moţilor cu istoria”, sub semnul anului Avram Iancu

Magdalena Șerban

În acest sfârșit de săptămână (6 și 7 iulie), iubitorii de tradiţie și patriotism sunt aşteptaţi la „În­tâl­nirea moţilor cu istoria”, de la Cheia, în comuna Buceș. Evenimentul este dedicat atât cinstirii eroilor și martirilor neamului românesc, cât și victoriei moților aflați sub con­du­cerea lui Avram Iancu, împotriva ar­matei maghiare, în anul 1849.

Reuniune de peste jumătate de secol
Evenimentul, organizat de Consiliul Ju­dețean Hunedoara, Primăria și Con­siliul Local Buceș și Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, începe mâine, 6 iulie, de la ora 18:00, când are loc o discotecă ce se va desfășura până la ora 22:00, urmând un impresionant foc de ta­bără. Seara se va încheia la ora 23:30, cu artificii. Duminică, 7 iulie, manifestarea va debuta la ora 11:00, cu Parastasul Eroilor și de­punere de coroane la mo­nu­mentul is­toric „Crucea Iancului”, apoi vor fi mar­cate evocări istorice. De la ora 12:00, spectacolul folcloric îi va reuni pe îndrăgiții artiști precum Mariana Anghel, Ilie Medrea, Adina Hada, Cosmin Marta, Florica Tomoiagă, Ciprian Roman, Bogdan Toma, Cristian Țăran, Vlad Lință, Cătălin Dudaș și Lorena David. De ase­menea, vor încânta publicul cu dansurile lor Ansamblul Folcloric al Comunei Buceș „Fiii Moților” și Ansamblul Fol­cloric „Doina Ampoiului” din Zlatna. Acompa­niază orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean”. Ca de fiecare dată, moţii își vor prezenta atât tra­diţiile, cât și produsele specifice, vizi­tatorii având ocazia ca pe lângă dis­tracţie şi adevărate lecţii de istorie, să-şi poată delecta papilele gustative aşa cum se întâmplă la zile mari. „Eveni­men­tul este organizat în semn de res­pect şi de recunoştinţă, având rolul să cins­teas­că memoria celor ce s-au jertfit pentru apărarea credinţei, a dreptăţii sociale şi libertăţii naţio­nale. Folclorul va răsuna din nou, identificându-se cu tradiţiile care ne definesc ca popor. Va fi cu ade­vărat special. Asta, pentru că în acest an se împlinesc 200 de ani de la naș­terea marelui erou național Avram Iancu. Vă invităm să ne fiți alături pentru a re­me­mora faptele de eroism ale Crăișorului și pentru ne bucura împreună de fru­musețea cântecului nostru po­pular, a straielor tradiționale și a pa­tri­moniului nostru artistic“, a fost invitația lansată de Ciprian Roman (foto), mana­gerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.

Ce spune istoria
Trebuie subliniat faptul că manifes­ta­rea de la Dupăpiatră reaminteşte de eve­nimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când trupele maghiare conduse de maiorul Hatvany, care se retrăgeau din zona Abrud, încercând să ajungă la Brad, au fost prinse într-o ambuscadă în strâm­toarea Cheia şi înfrânte de moţii aflaţi sub conducerea lui Avram Iancu. În amin­tirea acelei victorii, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii a fost ridicată o troiţă pe care stă scris: „Aici românii moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au învins la 19 mai 1849. Honor et patria“.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura