Întâlnirea operatorilor din serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Ce probleme au analizat, ce proiecte vor implementa
Consiliul Județean Hunedoara, în parteneriat cu Asociația Română a Apei, a găzduit, vineri, la Deva, întâlnirea reprezentanților operatorilor serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare din România.
Respect
Reprezentanții celor 30 de companii de apă și canalizare au discutat despre oportunitățile, provocările și problemele din acest domeniu.
La eveniment, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a fost reprezentat de Luminița Zezeanu, secretar de stat, și de Andrei Chivu, director general al Direcției Generale Program Dezvoltare Durabilă, iar Asociația Română a Apei a fost reprezentantă de către președintele Ilie Vlaicu. De asemenea, au fost prezenți șefii structurilor de conducere din cadrul MIPE cu atribuții în implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă.
În cuvântul său de deschidere, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a vorbit despre importanța și respectul care trebuie arătate industriei apei din România, despre apa ca element esențial pentru viață și protejarea acestei importante resurse, despre investițiile care
s-au realizat de-a lungul timpului în modernizarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din județul Hunedoara, dar și despre finanțările alocate acestui sector vital pentru țară.
„Astăzi, avem posibilitatea să dezbatem împreună problemele cu care se confruntă operatorii din domeniu. Sunt onorat că putem discuta, aici, în județul Hunedoara lucruri de interes național pentru acest sector. Dezvoltarea acestei industrii trebuie să fie o activitate primordială a oricărui guvern al României, pentru a putea duce apa în cele mai îndepărtate și greu accesibile zone ale județelor noastre. Pentru a avea un nivel de trai ridicat, sunt necesare investiții majore în rețelele de alimentare cu apă și canalizare, în modernizarea, extinderea și înființarea de rețele noi în zone în care, în urmă cu 20-30 de ani, nici nu ne gândeam că este posibil. Tehnologiile înalte și-au făcut loc și în domeniul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, astfel că astăzi vorbim de tratare, monitorizare sau contorizare inteligentă a consumului de apă”, a declarat președintele Laurențiu Nistor în deschiderea întâlnirii.
În perioada de pre-aderare
Reprezentanții MIPE au punctat, la rândul lor, o serie de aspecte tehnice legate de programele de finanțare și fondurile alocate acestui sector important al economiei. De altfel, cea mai mare parte a întâlnirii a fost dedicată discutării problemelor punctuale ridicate de către reprezentanții operatorilor regionali de apă, în special a celor care derulează sau intenționează să implementeze proiecte de modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată.
În județul Hunedoara, operatorii SC APASERV VALEA JIULUI SA și SC APA PROD SA DEVA au implementat încă din perioada de pre-aderare proiecte pentru modernizarea sistemelor de captare, tratare și distribuție a apei potabile, precum și de tartare a apelor uzate. În Valea Jiului, a fost finalizat un proiect important finanțat prin POIM, în vreme ce în aria de acoperire a operatorului Apa Prod, se află în implementare un proiect major în valoare de aproape 280 de milioane de euro.