„Interludii”, aventura inepuizabilă a iubirii, a celor care nu se opresc niciodată din visat
Joi, pe scena Teatrului de Artă Deva, s-a jucat premiera piesei „Interludii”, în regia lui Alexander Hausvater. „Interludii” este o capodoperă semnată de maestrul literaturii, laureatul Premiului Nobel, Eugene O’Neill și transpusă ingenios pe scenă de Alexander Hausvater (foto).
Fiica unui profesor
În deceniul vibrant al anilor ’20, o perioadă definitorie marcată de explozia culturii și de elanul unei generații pline de viață, povestea unei familii din inima statului New York capătă contur. Trei generații se contopesc într-un tumult de emoții și trăiri intense, în care iubirea, conflictele, împăcările și căutările înfierbântate ale unui destin fericit își găsesc refugiu. „Această adaptare contemporană se dovedește a fi o sinergie perfectă între diversele stiluri și genuri teatrale, creând un spectacol captivant și de o profunzime tulburătoare. Nina, personajul principal al piesei, pășește pe scenă ca o simplă tânără americană, fiica unui respectat profesor universitar, însă destinul său se dezvăluie în fața noastră sub forma unei metamorfoze uluitoare. Ea devine o femeie excepțională, dispusă să-și sacrifice totul în numele iubirii și al celor dragi. Într-o incursiune fascinantă prin perioada zbuciumată dintre cele două războaie mondiale, „Interludii” ne conduce printr-un labirint al relațiilor umane, dezvăluind toate nuanțele și contradicțiile complexe ale iubirii și pasiunii, dar și ale violenței și brutalității ce se strecoară sub masca romantismului. Această remarcabilă piesă teatrală este destinată celor ce își doresc să se avânte în aventura inepuizabilă a iubirii, celor care nu se opresc niciodată din visat și sperat că vor descoperi acea dragoste perfectă, investindu-și fiecare fărâmă de energie în această căutare ce pare fără de sfârșit”, spune Mihai Panaitescu (foto), managerul teatrului devean.
„Noi, cei care am creat acest spectacol, avem un scop bine definit: ca fiecare din noi să-și găsească emotivitatea și să o utilizeze pentru a forma un cuplu care se iubește”, a afirmat regizorul Alexander Hausvater.
Apreciate
„Iată ca avem si dramaturgie americană de top montată de un regizor celebru, Alexander Hausvater, în repertoriul nostru. Piesele lui Eugen O’Neill au fost supuse cenzurii sau au stârnit controverse în anumite momente din istorie, din cauza subiectelor sale controversate sau a reprezentării realiste a unor aspecte sociale sensibile, cum ar fi alcoolismul, violența domestică sau sexualitatea. O’Neill a fost cunoscut pentru explorarea unor teme și subiecte profunde și uneori provocatoare în scrierile sale, ceea ce a determinat reacții variate din partea publicului și autorităților. Cu toate acestea, operele sale au fost apreciate pentru profunzimea lor psihologică și pentru modul lor inovator de a aborda aspecte importante ale condiției umane”, susține Mihai Panaitescu.