Interviu

Interviu cu Florin Oancea, primarul municipiului Deva. “În şase luni, am reuşit să duc la bun sfârşit ceea ce mi-am propus”

Sorina Popa

La şase luni de la preluarea mandatului de primar al municipiului Deva, Florin Oancea (foto) se poate lăuda cu multe investiţii duse la bun sfârşit, cu o reorganizare a instituţiei şi oameni noi pe funcţii cheie, dar şi cu o altă faţă a oraşului. Mai frumoasă şi mai deschisă, aşa cum merită devenii.

MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe primarul reşedinţei de judeţ, Florin Oancea, ce a reuşit să facă din ce a promis devenilor în această perioadă, scurtă, e adevărat, şi care sunt planurile pentru următorii ani.
– Au trecut şase luni de când v-aţi instalat în fotoliul de primar al Devei. Cât aţi realizat din ce le-aţi promis devenilor în campania de alegeri şi din ce v-aţi propus?
– A fost o muncă foarte intensă. Am fost nevoit să preiau din mers toate problemele. În primul rând, am fost nevoit să continui investiţiile demarate deja. Este vorba de extindere reţele de apă şi canalizare, modernizări stradale. S-a lucrat foarte mult pentru studiile de fezabilitate, fiind demarate proceduri pentru investiţii, utilităţi, drumuri, iluminat public, parcări. Am făcut un inventar al tuturor arterelor din municipiul Deva care necesită reabilitare. Devenii au văzut că întreaga Piaţă a Cetăţii a fost refăcută, chiar şi arterele adiacente. Am început să schimbăm iluminatul public în municipiu, montând LED-uri. Oraşul arată, astfel, mult mai bine luminat noaptea, dar estimăm o scădere considerabilă a facturilor la energia electrică. Ne-am propus ca în acest an, 80 la sută din iluminatul public din Deva să fie cu LED-uri, iar până în primăvara anului viitor să încheiem acest proces.
Apoi, săptămâna viitoare, voi semna la Ministerul Dezvoltării, un nou contract de finanţare pentru alte două blocuri de locuinţe sociale în Cartierul Grigorescu, cu 72 de apartamente şi garsoniere. S-a început montarea platformelor subterane pentru gunoi. În acest an vor fi 30 de asemenea platforme în municipiu.
– Într-adevăr, oraşul are un alt aer, e mult mai aerisit, au apărut florile, care îmbracă bulevardele şi pieţele…
– Am încercat şi sperăm că devenilor le place cum arată oraşul, să dăm o altă faţă municipiului nostru. Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală va ajunge în scurt timp la zi cu tot ce înseamnă tunsul ierbii, zone verzi. Mă preocupă foarte tare cum arată oraşul, să ştiţi.
– Am înţeles că avem şanse de fonduri europene şi în următorii ani, la Deva.
– Avem proiecte şi unele sperăm să fie aprobate, de anvelopări blocuri, pentru reamenajare centru vechi al oraşului, sau Incinta 1 a Cetăţii. Sunt şanse să obţinem 5 milioane de euro pentru acest proiect al Cetăţii.
– Ce faceţi pentru tinerii deveni?
– Într-o lună se va aproba transferul terenului în suprafaţă de 28 de hectare de la Ministerul Apărării în domeniul public al municipiului. Terenul va fi împărţit tinerilor din Deva, pentru construcţia de case. De asemenea, vreau să subliniez colaborarea deosebită cu Academia de Studii Economice Bucureşti. Tinerii deveni vor putea să studieze la Universitatea Artois din Franţa, putând obţine diplome şi de la ASE şi din Franţa. În 7 iulie 2018 vom merge în Italia, la Trento, pentru a încehia o colaborare cu o universitate de acolo
– Aţi început să preluaţi modelul Primăriei Oradea. Veţi continua?
– Este adevărat. Şi prima măsură preluată de la cei din Oradea este mutarea Serviciului de Taxe şi Impozite Locale, o investiţie extrem de importantă şi care va fi funcţională în câteva zile. Acesta va funcţiona de la sfârşitul acestei luni în fosta clădire a Universităţii Ecologice din Deva. Am preluat modelul Primăriei Oradea, un model excelent pentru administraţia publică. Devenii vor avea condiţii foarte bune ca să-şi achite taxele şi impozitele, iar timpul de aşteptare va scădea considerabil.
– Aţi vorbit în ultima vreme de investiţii masive în Deva, mai exact despre 100 de milioane de euro. Despre ce este vorba?
– În următorii doi ani, vor fi investiţii în municipiul nostru care depăşesc 100 de milioane de euro şi se vor realiza 1.500 de locuri de muncă. Am avut nenumărate discuţii cu investitori străini, în această perioadă. Există un real interes pentru a investi în Deva.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

4 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

9 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

9 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

9 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

9 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

9 ore ago