Domnule viceprimar, anul 2020 este prin excelenţă un an electoral, un an în care politicienii se întorc în faţa cetăţenilor solicitându-le încrederea pentru un nou mandat. Cum se vede acest an din perspectiva omului de administraţie?
Mai întâi de toate, cred că ar trebui să ieşim, cumva, din această paradigmă a anilor electorali, cei în care ne întoarcem la cetăţeni pentru a le cere votul. Un om de administraţie responsabil înţelege că dezvoltarea urbei este o chestiune care implică muncă, viziune, capacitate de comunicare cu cei interesaţi de un proiect de dezvoltare şi mai puţin de elementele unei campanii electorale. Pentru mine, problemele unei comunităţi nu intră în campanie electorală niciodată, nu e nevoie să te întorci în faţa cetăţenilor, pentru că o administraţie eficientă stă mereu în faţa cetăţenilor.
În această cheie a responsabilităţii dincolo de campaniile electorale, aş vrea să vă spun că anul 2020 este un an în care consider că este important să înţelegem că viitorul ţine cu cei care îndrăznesc să gândească dezvoltarea municipiului Deva la nivel regional. Cred într-o administraţie locală care să dezvolte acel tip de strategie care să ne ducă la masa celor care dezbat strategii şi nu moduri de a reacţiona la diverse tipuri de probleme. Ne place sau nu să credem acum, negăm sau nu, din diverse strategii politice, regionalizarea se va produce accentuând disparităţile între zonele de dezvoltare ale ţării, chiar dacă se vor găsi mulţi oameni dispuşi să vă spună că această temă nu este una validă acum. Pentru mine şi pentru colegii mei, anul în curs este fără doar şi poate o perioadă de pregătire pentru provocările următorului mandat, de primar de această dată şi desigur, prezentarea unui proiect coerent care să ducă pe termen mediu şi lung la creşterea calităţii vieţii în municipiul Deva.
Vorbiţi despre creşterea calităţii vieţii, un concept, poate, un pic cam general pentru cei care vă urmăresc activitatea. Aţi putea fi ceva mai explicit în această direcţie? Cum vedeţi în câteva puncte cheie dezvoltarea calităţii vieţii în municipiul Deva?
Sigur că da. Din punct de vedere definitoriu, dacă vreţi, atunci când ne referim la conceptul de calitate a vieţii ne referim de fapt la o sumă de elemente care privesc situaţia fizică, economică, socială, culturală, de sănătate în care trăiesc oamenii, conţinutul şi natura activităţilor la care aceştia iau parte, bunurile şi serviciile la care au acces, modul şi stilul de viaţă şi desigur, elementele care ţin de stările subiective ale indivizilor satisfacţie/insatisfaţie. Pentru noi, acest concept al calităţii vieţii în municipiul Deva se referă la serviciile publice integrate, la uşurinţa comunicării în raport cu administraţia publică locală, la dezvoltarea unui potenţial local care să schimbe pe cât posibil tendinţa de îmbătrânire demografică cu care se confruntă din ce în ce mai multe localităţi din România. Ne referim la un complex de acţiuni, precum investiţiile în şcoală (educaţie), stradă (infrastructură, reţele de străzi principale şi secundare), spital (infrastructura de sănătate), siguranţa cetăţeanului, informatizarea administraţiei după modele care funcţionează deja.
Una dintre dimensiunile care ne interesează în mod specific pentru intervalul de timp 2020-2024 are în vedere construirea a cel puţin unei creşe noi în municipiul Deva care să deservească la cele mai înalte standarde de calitate familiile care au nevoie de astfel de facilităţi. Este vital pentru comunitatea noastră să înţeleagă că un astfel de efort bugetar trebuie făcut având în vedere construcţia unei baze de tip mama şi copilul, care să îmbine nevoile copilului cu cele ale unui părinte ocupat cu viaţa socială. În acelaşi context propunem recondiţionarea locurilor de joacă, care necesită reparaţii, precum şi crearea unui spaţiu multifuncţional în care să se desfăşoare activităţi cu specific.
Apoi, având în vedere acelaşi principiu al creşterii calităţii vieţii, ne dorim modernizarea acelor drumuri care sporesc conectivitatea, realizarea funcţionalităţii reţelelor de străzi principale şi secundare ţinându-se cont de împărţirea pe profile diferite ale acestor străzi.
Pentru persoanele în vârstă (ne referim în special la pensionari, cei care au în momentul discuţiei noastre peste 65 de ani) se are în vedere organizarea unui Centru de Zi care să răspundă imediat nevoilor de petrecere a timpului liber al celor vizaţi de proiect. Centrul de zi va fi dotat cu un cabinet medical destinat vârstnicilor (centru de permanenţă) care să asigure după o anumită oră asistenţa medicală în caz de urgenţe minore. Totodată, un factor esenţial este crearea unui azil de bătrâni, care să asigure persoanelor vârstnice un trai cât mai liniştit, într-un cadru natural pitoresc.
Un element vital, în viziunea noastră, se leagă de realizarea unui heliport care să deservească în special elicopterele SMURD, având în vedere exploatarea poziţiei geografice a municipiului Deva. Realizarea unui astfel de deziderat este importantă pentru siguranţa cetăţenilor în caz de accidente rutiere grave. În acelaşi context al preocupării constante pentru siguranţa cetăţeanului este important ca în mandatul 2020-2024 să reuşim să bugetăm şi, pe cale de consecinţă, să înfiinţăm o structură dedicată care să intervină în situaţia unui dezastru.
În opinia mea ca om de administraţie, în contextul facilităţilor urbane moderne, nu putem vorbi despre creşterea calităţii vieţii fără să avem în vedere înfiinţarea unor locuri noi de parcare, a unor parcări atât subterane, cât şi supraterane, precum şi amenajarea unor piste de biciclişti care să lege principalele obiective turistice ale municipiului.
În această cheie aş vrea să privim viitorii ani şi nu la nivelul unei paradigme în care să fim nevoiţi să reacţionăm, să ne restrângem sau să discutăm mereu de unde mai tăiem pentru a putea gestiona echitabil bugetul municipiului.
Este un plan ambiţios, dar credeţi că veţi beneficia de sprijin electoral în această direcţie?
Politica este fără doar şi poate inteligenţa de a face lucrurile să funcţioneze în direcţia dezvoltării comunitare. Plecând de la acest principiu care mi-a caracterizat cariera până în acest moment, îndrăznesc să cred că nu mai putem rămâne la nivelul unei aşteptări care să ne surprindă sau nu pentru anii care vor veni. 2020 este un moment determinant pentru direcţia în care vrem să mergem ca şi comunitate, este un moment pe care, fie îl gestionăm împreună cu maturitatea celui care înţelege că marile proiecte de dezvoltare unesc şi nu dezbină comunitatea sub steaguri de partid, fie îl lăsăm să treacă sub auspiciile orgoliilor şi intereselor de moment. Administraţia publică locală are nevoie de viziune pentru a putea face faţă provocărilor următorilor ani şi cred că cetăţenii municipiului Deva îmi vor acorda sprijinul de care am nevoie, judecând cu inteligenţă ceea ce propun să facem împreună pentru această comunitate. Putem avea desigur opţiuni politice diverse, putem avea puncte de vedere care să nu fie de aceeaşi parte a baricadei, dar, sunt convins că interesul creşterii calităţii vieţii la nivelul municipiului Deva, plasarea corectă a localităţii noastre într-un profil zonal din care să ieşim câştigători, sunt chestiuni care ne interesează pe toţi indiferent de trecătoarele alegeri locale.
Revenind la un răspuns concret pe care sunt sigur că îl aşteptaţi, eu sunt convins că voi avea parte de susţinerea locuitorilor Devei pentru ceea ce dumneavoastră numiţi un plan ambiţios.
Domnule Ovidiu Moş, vă mulţumesc pentru timpul acordat şi vă doresc succes!
Şi eu vă mulţumesc pentru disponibilitatea de a discuta pe aceste teme. Numai bine!
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…