Interviu cu Sorin Marica, deputat PSD de Hunedoara: “PSD propune clasei politice un proiect de ţară pentru România”
Poliana Mardari
România nu are un plan de dezvoltare pe termen lung, unul care să rezolve discrepanţele sociale majore, provocate de o evoluţie inegală a societăţii în ultimii 25 de ani.
Dincolo de formaţiunile politice de stânga sau de dreapta, trebuie să primeze egalitatea de şanse pentru orice român, iar garantul trebuie să fie statul. În interviul acordat cotidianului nostru, deputatul hunedorean Sorin Marica (foto) a ţinut să precizeze că în contextul actual, este absolut necesar un astfel de proiect care să-i vizeze atât pe tineri, cât şi pe vârstnici, pe cei care locuiesc la ţară ori la oraş.
Domnule deputat, care a fost cea mai importantă ofertă politică a PSD la Congresul extraordinar?
– Au trecut peste 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană şi aşteptările de progres şi bunăstare ale oamenilor nu au primit răspunsul dorit. România se află încă sub media europeană a indicatorilor economici şi sociali. Este principalul motiv pentru care Partidul Social Democrat este gata să prezinte întregii clase politice un proiect de ţară care să definească direcţiile principale de dezvoltare pentru România pentru perioada 2018-2040, în acord cu tradiţiile ei şi cu aspiraţiile cetăţenilor.
– Îşi asumă PSD acest proiect de ţară de unul singur?
– Consensul asupra acestui program de dezvoltare la care trebuie să ajungem trebuie să depăşească însă nivelul luptei politice doctrinare şi să fie dincolo de interesele de grup sau personale ale celor care se află la guvernare. Va fi nevoie de un pact politic pentru dezvoltarea României şi va fi ocazia cea mai potrivită de a ne reuni toate forţele în atingerea lui, aşa cum am mai făcut-o şi în urmă cu 100 de ani, dacă tot aniversăm în acest an Centenarul Marii Uniri.
– Ce rol îi revine Parlamentului?
Ca principală putere legislativă, Parlamentul României trebuie să se implice direct şi să dea putere de lege acestui document, să îi confere statutul legal absolut necesar, astfel încât toate guvernele ţării, timp de 25 de ani de acum încolo, să respecte direcţiile stabilite. Guvernul a anunţat deja care sunt primii paşi legislativi necesari şi au fost stabilite priorităţi legislative pentru acest an. Pot să amintesc dintre acestea câteva, cum ar fi: Legea achiziţiilor publice, Legea finanţelor publice locale, Legea turismului, Legea minelor, Legea privind combaterea violenţei domestice, Codul administrativ, Legea pensiilor, Legea educaţiei, Legea sănătăţii. Toate aceste proiecte legislative trebuie finalizate până la sfârşitul acestui an, iar timpul este foarte scurt.
Lasati teoria si aduceti investitii in valea jiului