Victor Arion: Anul 2013 a fost un an în care am terminat investiţiile realizate pe ISPA în cele două oraşe, Deva şi Hunedoara, investiţii care ne-au învăţat cum să facem proiectele europene şi le-am terminat cu succes. În urma auditurilor, societatea a ieşit foarte bine, n-am avut penalităţi că n-am fi executat sau că nu am lucrat. A fost un succes pentru noi şi asta înseamnă că personalul nostru ştie să lucreze la nivel european. Investiţiile derulate din 2008 – 2012, s-au terminat în 2013, pentru că a fost un an care se numeşte perioadă de notificare a defectelor: în cazul în care apăreau defecte sau anumite disfuncţionalităţi ale sistemelor, să fie reparate de constructor. A fost un an în care am învăţat să lucrăm cu tehnologiile noi, şi aici mă refer la Uzina de Apă de la Hunedoara, care este o uzină performantă, coordonată de calculator şi oamenii sunt doar cei care intervin atunci când senzorii puşi pe diferite puncte ale procesului tehnologic le dau semnal că ceva nu este în regulă.
Apoi, anul 2013 a fost anul în care am semnat finanţarea pentru un nou rând de proiecte, pentru mai multe oraşe din judeţ, şi aici mă refer la toate localităţile mai mari de zece mii de locuitori. Până la sfârşitul lui 2015, fiecare om care locuieşte în aceste localităţi trebuie să aibă apă şi canal în casă. În februarie 2013 am semnat o nouă finanţare, în valoare de 106 milioane de euro, care e concretizată în 12 contracte. Anul trecut am semnat opt din aceste contracte, respectiv am făcut licitaţiile pentru lucrările care urmează a fi executate sau unele terminate. În acest caz, este vorba de staţiile de epurare pentru Deva şi Hunedoara, care au fost începute pe ISPA, dar, din cauza unui constructor care a dat faliment, a trebuit să le terminăm un an mai târziu.
La sfârşitul anului, am terminat o lucrare de 26 de milioane de euro, staţiile de epurare, care, pentru Deva şi Hunedoara, înseamnă foarte mult: în Mureş, vom da apă epurată la nivelul cerinţelor europene. E un lucru care ne bucură, staţiile de epurare sunt foarte moderne, coordonate, de asemenea, printr-un sistem informatic bine pus la punct.
Reporter: Nu numai Deva şi Hunedoara beneficiază de investiţii…
Victor Arion: Evident că nu. Tot în 2013 am semnat contracte de lucrări care înseamnă şi extinderea reţelelor de apă şi canal în Haţeg, Călan, Simeria, Brad, Deva şi Hunedoara, iar populaţia acestor oraşe va avea toate utilităţile de apă şi canal asigurate, chiar şi acolo unde localităţile se vor extinde.
În 30 noiembrie, am trimis un master plan revizuit, un necesar de apă şi canal pentru tot ce înseamnă judeţul Hunedoara, mai puţin Valea Jiului. Am făcut o estimare de necesar de investiţii de 178 de milioane de euro. Asta înseamnă că, prin 2018 – 2020, fiecare localitate cu peste 50 de locuitori va avea apă potabilă dintr-un sistem centralizat şi fiecare comunitate cu peste 2.000 de locuitori va beneficia de reţele de canalizare printr-un sistem centralizat. Pentru localităţile care au mai puţin de 2.000 de locuitori, sistemul de canalizare se va realiza prin fose septice, care vor fi curăţate de noi.
Reporter: Aşadar, fondurile europene, bine gospodărite, rezolvă multe probleme.
Victor Arion: Fondurile europene aduc ceva bun pentru noi. Aduc tehnologie nouă, echipamente de întreţinere şi exploatare a reţelelor, cum sunt acele autospeciale care curăţă o reţea de canalizare, după care avem posibilitatea să o şi vizualizăm printr-o cameră video. Putem să facem curăţarea reţelelor de canalizare, care nu s-a făcut niciodată, pentru că nu am avut aceste echipamente. Prin vizualizarea reţelelor de canalizare putem vedea dacă avem panta corespunzătoare, dacă n-au intrat cumva rădăcini de pomi, dacă nu s-au surpat, multe informaţii care ne ajută în exploatarea şi întreţinerea lor. Pentru reţelele de apă, avem detectoare de pierderi puse pe un auto-laborator care ne dă informaţii asupra stării lor. Prin acest sistem putem detecta dacă sunt pierderi de apă într-un anumit traseu al conductei şi ne dă posibilitatea să intervenim: fie să facem avaria respectivă, care nu iasă la suprafaţă, fie să înlocuim un tronson care constatăm că este deteriorat.
Reporter: Acum, în 2014, ce lucrări mai importante aveţi?
Victor Arion: În 2014 începem reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Haţeg, Călan, Simeria, Deva şi Hunedoara (în zonele necuprinse în proiectele anterioare), am terminat proiectarea pentru Uzina de Apă de la Crişcior, avem reabilitarea rezervoarelor, şi cea mai mare lucrare, din punctul meu de vedere, este reabilitarea conductei de aducţiune Sântămărie Orlea – Deva. Această magistrală de aducţiune va fi înlocuită pe o distanţă de 26 de kilometri, din cei 35 câţi are ea. Vom pune conducte din fibră de sticlă cu răşini sintetice, a căror durată de viaţă este de o sută de ani. Sistemul de aducţiune este în aşa fel făcut, încât să nu mai avem problemele din anii anteriori, când se spărgea conducta şi cel puţin 24 de ore lăsam populaţia fără apă. Este un sistem proiectat astfel încât ne permite să putem stoca sau să închidem conducta din 500 în 500 de metri. Rămâne ca reţea alternativă şi conducta veche, astfel încât să putem da apă foarte multă către Deva. Dar nu vom alimenta numai Deva, ci, din Simeria, vom trece Mureşul şi vom putea să alimentăm până şi oraşul Geoagiu, să trecem podul pe la Uroi şi să venim cu alimentarea pe partea stângă până la Hărău. Pe de altă parte, tot din această magistrală vom putea alimenta localităţile Şoimuş, Vorţa, până către Bretea Mureşană. Vrem să folosim această capacitate de acumulare de pe Râu Mare-Retezat care ne asigură, prin debitul ei, în condiţii de secetă prelungită, debitul de apă pentru populaţia judeţului. Este un lucru foarte bun că avem această priză pe Sântămărie Orlea, proiectantul spune că asigură un debit până la o mie de zile: dacă nu mai plouă, noi avem apă pe sistemul nostru de distribuţie.
De asemenea, am reabilitat conducta de aducţiune de la Râu Bărbat către Hunedoara. Păcatul cel mai mare este că Uzina de Apă care s-a executat în Hunedoara nu poate asigură o apă potabilă şi pe cealaltă vale, Râu Bărbat – Hunedoara. Asta ne obligă să mai facem câte o staţie mică de tratare pe acea zonă, deci Sântămărie Orlea – Pui – Râu Bărbat, dar debitul este suficient.
Un alt proiect vizează să facem interconectivitate între Deva şi Hunedoara, adică în cazul în care nu putem trata apă pe staţia Orlea, să putem da din uzina de la Hunedoara apă pentru Deva şi invers, de la Deva către Hunedoara.
Sunt multe de spus dar, una peste alta, am dovedit şi celorlalte ţări, prin realizările noastre, că nu am venit din comuna primitivă după 90, ci am avut şi tehnologii bune şi ştiinţa tratării apei. Acum, după 24 de ani, lucrurile intră pe un făgaş normal, evident în pas cu tehnologiile moderne.
Interviu realizat de Volodia Macovei
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Apa vine de la munte gratis ,in urma cu ceva ani era pretul de un leu metrucub ,acum a crescut la 6 lei ,si mai si va laudati ca ati primit bani de la fondurile europene ,de ce ati mai marit pretul la apa ?
Vad ca de restantele la apa care sunt la asociatiile de proprietari nu spuneti nimic ,va este asa de frica sa spuneti adevarul ,cum de au ramas restante la apa de miliarde de lei vechi la o asociatie ,voi de ce ati acceptati sa nu spuneti nimic la cetateni ?
Va mai laudati ca ,ati curatat si schimbat conductele ,de ce cand opriti apa si dupa cei dati drumul vine apa ruginita ,murdara ?
O.K.!Singura problema este ca la aceste lucrari din POS Mediu (coeziune)sunt abonate doare firmele de casa ale U.Se.L.e.:
VIVA CONSTRUCT + EXPERT CONSTRUCT Deva,THERMOGAZ COMPANY Hateg,PROSERV HD.(deputat Carmen HARAU).
Mai pe romaneste,caietele de sarcini s-au facut dupa chipul si asemanarea acestor firme,pentru a le crea avantaje nemeritate din start,fata de ceilalti competitori.
D.N.A.,se aude?
,,DEVEANU" acuma esti si mata prea circotas,ce mai conteaza cine le face ,important e ca se fac.
RupaVili nu prea te pricepi cum este cu pretul apei, la Hunedoara este 4,10lei/mc, iar ca apa sa fie perfect potabila din toate punctele de vedere, trebuie si tratata.
Pt Devreanu> La licitatii se pot inscrie orice firma de profil, iar ce care indeoplineste toate conditiile cerute, castiga. Principalul este ca lucrarile sa fie de calitate.
Trebuie sa platesti si canalizarea si apa de ploaie ,daca faci adunarea e 6 lei .
Pacat însă că , apucăturile conducerii ,au nivel de ev mediu timpuriu...
Ieri dimineață,eram la Sântuhalm și ce mi-a fost dat să aud...un urlet înfiorator :
"Mergeți bă căcaților și predați-vă stația"...am înțeles că e șefu` de acolo...
...la fel ca si firmele mentionate de Deveanu` mai este una "abonata" la nivel national : Strabag...firma arogantei infinite ,a baietilor "vesnic scule,nervosi si dupa 3" (ca atunci apar) care de bine ce-au executat lucrarile multe dintre ele s-au soldat cu procese...din pacate,pagina PROCESE tocmai a disparut de pe site-ul lor...nu dadea bine...
Ma duc des la adapostul de caini de langa statia de epurare Santuhalm...Cat astept acolo ce mi-e dat sa vad...intr-un fel de garaj una mica grasa ,fara gat "manca " tablele cu unu uscat cu ochelari.Ore intregi...zi de zi...
Arioane ,mai fa-le cate o vizita ba baiete ca am impresia ca e o debandada pe acolo de nedescris.
E multa indisciplina acolo...sa-i spui la seful tau ca si-a facut facultatea pe vitei,ei bine, asta inseamna sa fii nesimtit.
Victor Arion nu este implicat în lotul Moloț ?