Magdalena Şerban
Timp de şase zile, comuna Orăştioara de Sus s-a aflat „sub semnul lupului”, o nouă ediţie a Festivalului Internaţional „Dac Fest” fiind găzduită de platoul de la Costeşti, aflat la un pas de Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei. Este pentru prima dată când evenimentul a primit puteri sporite, fiind contopită în cadrul său, mai vechea manifestare de aici, intitulată „Istorie – Natură – Cultură“. Astfel, din acest an, a luat naştere „Dac Fest – Istorie – Natură – Cultură“.
Trecutul, evidenţiat mai intens
„Am contopit cele două manifestări – ,“Dac Fest“, respectiv „Istorie – Natură – Cultură“. Există două considerente care stau la baza acestei modificări. Primul ţine de faptul că acum 46 de ani, evenimentul era organizat sub genericul „Întâlnirea tineretului cu istoria“, or, după cum s-a putut observa în ultimii ani, partea cea mai importantă a lucrurilor, adică istoria, nu prea a mai fost scoasă în evidenţă. Vrem aducerea înapoi a ceea ce a fost odată sărbătoarea Costeştiului. În plus, partea financiară a fost şi ea luată în considerare. Consiliul Judeţean Hunedoara, alături de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, L&C Consulting, Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara şi Primăria comunei Orăştioara de Sus sunt cei care au organizat această acţiune. S-a mers şi pe ideea că ar fi fost un eveniment în august şi încă unul în septembrie, adică o altă cheltuială”, explică Marian Vasile Inăşescu, primarul din Orăştioara de Sus.
Un program bogat şi divers
Marţi a însemnat debutul evenimentului, care s-a făcut cu o invitaţie la „Ziua porţilor deschise la Sarmizegetusa Regia“ accesul în cetatea dacică fiind gratuit, iar turiştii având la dispoziţie ghizi specializaţi. Miercuri a adus o paradă a portului antic, ce a avut loc în Piaţa Victoriei din municipiul Orăştie, acolo unde participanţii, membrii ai Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca şi ai Asociaţiei Culturale Apulum Reenactment- Garda Romană din Alba-Iulia au făcut furori în rândul celor prezenţi. Acţiunea s-a mutat joi, pe platoul de la Costeşti. Aici, organizatorii au pregătit mai multe ateliere civile şi militare, jocuri interactive pentru copii şi o prezentare de echipament antic, urmată de un concert rock semnat Pragu de Sus. Vineri s-a desfăşurat “Şica de aur”, o competiţie între sate, în cadrul căreia echipele participante s-au întrecut în probe de îndemânare. Marea confruntare dintre daci şi romani, reînviată la mare artă, a încălzit spectatorii pentru recitalurile de folk susţinute de Florin Paul Camen, Cătălin Stepa şi Mircea Vintilă. Aprinderea focului sacru a fost un moment de vârf al serii. Sâmbătă, a început cea de-a doua ediţie a târgului tradiţional „Produs în Hunedoara“, în cadrul căruia 16 producători au venit cu tot ce aveau mai bun, de la produse de artizanat, până la pită tradiţională. Seara, Costeştiul a găzduit concertul celor de la Bere Gratis, alături de Puya, DJ Rynno şi Sylvia. Ziua de duminică a continuat cu bunătăţile târgului, iar după-masa, publicul a avut parte de un spectacol folcloric deosebit, în slujba acestuia fiind interpreţi ca Mariana Deac, Nineta Popa, Adrian Stanca, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Eugen Mihăilă, Lorena Pascu, Mihai Mihăilă, Adina Hada şi Dănuţ Măluţan.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…