Odată cu încheierea sesiunii parlamentare, e interesant de făcut un bilanţ al activităţii politicienilor trimişi în forul legislativ. În ce-i priveşte pe parlamentarii hunedoreni, aceştia pot fi aşezaţi într-un top al prezenţei active de la cei mai harnici, până la leneşi-rău.
Parlamentul obez moare de plictiseală
Câteva date interesante despre această sesiune parlamentară sunt oferite de o analiză a Institutului de Politici Publice (IPP). O primă observaţie ar fi aceea că, deşi avem un parlament obez, cu sute de parlamentari în plus, numărul proiectelor depuse este cu 44 la sută mai mic decât în perioada similară din mandatul 2009-2012. De asemenea, doar 11 la sută din proiectele depuse de deputaţi şi senatori au devenit legi, ceea ce înseamnă extrem de puţin. Cât despre grijile parlamentarilor în privinţa legilor necesare, aflăm că acestea s-au îndreptat mai ales spre „dureri personale” sau inutilităţi: condamnările cu caracter politic, modificări şi completări ale legii cetăţeniei române, instituirea unei zile a limbii române şi declararea zilei de 16 noiembrie Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România. Să mai notăm doar un aspect legat de lenea comisiilor permanente: „la sfârşitul acestei sesiuni din 2013, în Parlamentul României sunt 239 de proiecte de lege sau propuneri legislative la Camera Deputaţilor, ce au termenele depăşite, iar 20 la Senat”, după cum se arată în analiza IPP.
Coada în galben-albastru
Ajungând la „oile noastre”, parlamentarii hunedoreni, am făcut o analiză simplă a activităţii lor, prin prisma intervenţiilor acestora sub forma unor iniţiative legislative, luări de cuvânt sau interpelări. Totalizând, cel mai harnic parlamentar hunedorean se arată a fi reprezentantul PP-DD, senatorul Haralambie Vochiţoiu (foto stânga), care are la catastif nu mai puţin de 123 de puncte, fiind şi campion la luările de cuvânt. El este urmat, în acest top global, de senatorul Cosmin Nicula, cu 85 de puncte, deputatul Carmen Hărău (remarcăm o distributivitate mai bună a activităţilor la Carmen Hărău, în comparaţie cu Vochiţoiu), 74 de puncte, şi deputatul PP-DD, Monica Iacob-Ridzi, cu 64 de puncte. La coada clasamentului se află, câştigând detaşat postul de „lanternă roşie” alături de colegul de partid (PNL) Bogdan Ţîmpău, nimeni alta decât Mariana Câmpeanu (foto dreapta), care nu a produs decât trei luări de cuvânt.
În clasamentul iniţiativelor legislative (cele mai multe în grup), conduce Monica Iacob-Ridzi, 17, urmată de Cosmin Nicula, 12, Mircia Muntean şi Haralambie Vochiţoiu cu câte 11 şi Carmen Hărău cu 10. La categoria întrebări şi interpelări, câştigă detaşat două doamne, Carmen Hărău, 29, şi Monica Iacob-Ridzi, 24.
Despre detalii ale activităţii parlamentarilor noştri, cât de curând.
Vorbesc cârcotașii că un personaj de la noi, mare și tare de la o vreme,…
Dorin Gligor, directorul general al Apa Prod Pentru că Apa Prod SA a semnat contractul…
Florin O., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată, împreună cu alți…
Mai mulți experți în domeniul riscurilor globale au avertizat că omenirea ar trebui să își…
Polițiștii, din nou la datorie! Ei au efectuat o razie pentru asigurarea unui climat de…
Individul a reușit cu ajutorul unei foste iubite să fure conturile de pe rețelele sociale…
View Comments
Ce-i mai mari Vrajitori ai tarii, sunt Politicienii ,care ne vrajesc cu vorbele ,sa-i votam ,ne promit multe faceri de bine ,pentru aceste santaje care ne obligati sa va votam ,ar trebui sa aveti o lege a raspunderii cu demisia si cu arestarea voastra vrajitori ce sunteti ,voi cei care nu va respectati promisiunile in campania electorala ,rusine nu aveti ,frica ca o sa fiti pedepsiti nu aveti ,de aceea eu Justitiarul de Hunedoara, va declar politicieni periculosi ai societatii si va incadrez la gazeta de perete a INTERLOPILOR cu LEGITIMATIE de la STAT !
Unde sunt cele 2000 de locuri de munca promise in campania electorala ?