Fara bascalie

Între prieteni, la Opera Nights (mini-cronică de festival)

08.10.2010. Întâlnire Coresi – Gruian, la festivalul „MuziCastel” de la Hunedoara. În vara 2010, sub genericul „Opera Nights”, au avut loc proiecţii din spectacole de operă. Theodore Coresi propune festival de operă în aer liber. Încep demersurile…
Nervi, bugete neaprobate. Apoi, primarul Hada şi consilierii de la Hunedoara a spus DA!, dar actul nu s-a consumat. Au vrut, dar au avut nevoie de ajutor.
A intrat în joc Consiliul Judeţean. A fost totul sau nimic. Ne sprijiniţi, se face, nu ne sprijiniţi, nu se face. S-a regândit repertoriul, am redus bugetul, ţinând cont de criză, de posibilităţi financiare, de limite ale decenţei. Se face! au decis preşedintele Moloţ şi consilierii judeţeni, asumându-şi riscul. De fapt, riscurile. În condiţii normale, un festival de mărimea „Opera Nights la Castelul Corvinilor” se pregăteşte într-un an. S-au găsit soluţii, iar unii dintre responsabilii din aparatul consiliului au pus şi puţin suflet, să reuşim să recuperăm întârzierile. Sau chiar mai mult suflet… Un salut muzical pentru ei, maestro…!
Nu mai vine orchestra din Bacău. Agenţia din Viena caută soluţii – la cine apelăm! Thedore Coresi ajunge la înţelegere cu Constanţa. Decidem să renunţăm la a doua operă, pentru a ne încadra în buget.
Era deja sfârşit de lună mai. Ne-am adaptat. Orgolii, dispute – nu-i uşor… Grijulii cu bugetul, calculat la leu, am ajuns evident la depăşirea costurilor. Nu a fost timp pentru pregătirea corului de la „Sigismund Toduţă”, aşa că au venit corişti de la Constanţa. Au fost camere în plus la hotel. Plăţi în avans. Nici vorbă să mai cerem alţi bani. Sponsori, ajutor!  Au fost puţini, dar buni. Aici nu-i pot menţiona, dar merită să-i vedeţi – sunt pe pagina evenimentului de pe facebook. Unii cu bani, alţii cu mobilier pentru scenă, unii cu contribuţii majore, din pură prietenie: Anişor Pârvu, Cristi Hada, Nicolae Cerişer. Vor mai fi ceva bani din bilete, poate vor ajunge, poate mai pune ceva Primăria Hunedoara. Mulţumiri, şi mai departe.
În paralel, la Viena şi Constanţa au loc repetiţii şi finisări de repertoriu.
Ploaia, interminabilă. Site-urile meteo, uzate de atâta privit. În sfârşit, trei zile de caniculă – ne pare rău, dar şi bine – serile vor fi savurate şi datorită răcorii. Încep să sosească artiştii, se cazează – va fi bine? Partea de organizare şi logistică a ieşit bine. Cu bani, cu efort, cu prietenii, cu soluţii de ultim moment, prin oameni săritori la nevoie. Totul e pregătit.
Sosesc şi se cazează la hotel regizorul artistic Cristina Cotescu de la Opera Română din Bucureşti şi echipa de la Viena. Încep repetiţiile. Recunoştinţă pentru Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, cel care, dintre toate ansamblurile contactate,  a răspuns în cele mai bune condiţii solicitărilor directorului artistic, Theodore Coresi. Dirijorul Kanno şi-a programat repetiţiile în funcţie de temperatură – e imposibil să cânţi la 34°C!
Pianul electric adus de la Constanţa se defectează. E înlocuit într-o oră cu un altul, pus la dispoziţie de liceul „Toduţă” din Deva. Curtea castelului e denivelată – renunţăm la locuri, sau la public? În nici un caz la public, aşa că mai bine stai mai rău, dar ai loc la festival! Înainte cu o zi, mai avem nevoie de 100 de scaune! Le primim de la Colegiul sportiv „Cetate” din Deva.
Presa, fără excepţii notabile, alături de noi. Unii şi cu sufletul. O reverenţă!
08.07.2011. Nouă luni exact de la prima întâlnire. „Opera Nights” s-a născut la termen…!
H. 21.00. Semnal de trompete. Intră cavalerii. Începe „Gala de Operă”. Prestaţia artistică este impecabilă. Curtea arhiplină. A doua seară, la fel!
Publicul, fantastic!
Şi „Traviata” a fost un succes.
A fost „Opera Nights” 2011.

3 comentarii la „Între prieteni, la Opera Nights (mini-cronică de festival)

  • Dca mai erau si afise publicitare in oras care sa anunte evenimentul era si mai bine. Eu locuitor al Hunedoarei am aflat intamplator de la televizor despre eveniment.

  • La prima vedere, toata manifestarea, cu atat mai mult serile de opera, nu s-ar fi incadrat in nici un fel cu specificul orasului (odata, acum nicicum) muncitoresc. Si totusi…Noroc cu castelul si cu dumneavoastra, toti cei care ati crezut in aceasta idee si ati facut tot posibilul ca ea sa se materializeze.
    Felicitari!
    P.S. Scuze pentru eroarea de mesaj de mai inainte

  • O adanca reverenta, in fata celor care mi-au facut inima sa tremure de emotie si bucurie ca sunt hunedorean! Va doresc viata lunga si putere, de a continua si in anii urmatori, o initiativa memorabila.
    Va iubesc si va respect!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura