Categories: ActualitateFlash

Întrebare de baraj pentru municipalitatea deveană: Continuă montarea de containere îngropate sau se va renunţa la ele?

Natalia Bumbac

În şedinţa Consiliului local Deva din luna noiembrie, reprezentantul SC Salubritate SA Deva, operatorul care asigură serviciul de salubrizare în municipiu, a venit cu o propunere interesantă către administraţia locală. Acesta a făcut referire la continuarea investiţiei constând în montarea de containere îngropate la toate punctele de colectare a deşeurilor din Deva, pe modelul celor şapte platforme instalate deja. La baza acestei propuneri ar sta dorinţa devenilor, animată de vederea recipientelor subterane existente, care au transmis numeroase cereri în acest sens operatorului de salubritate.

„Nu încurcă cu nimic SMID”
„SC Salubritate SA Deva a transmis o adresă administraţiei locale în care face referire la punerea în aplicare a strategiei de salubrizare a municipiului aprobată în CL Deva. Mai exact, este vorba de modernizarea platformelor de colectare a deşeurilor prin dotarea cu containere subterane. După ce au fost montate cele şapte platforme, am primit alte 120 de cereri din partea asociaţiilor de proprietari în care ni se solicită montarea de containere îngropate, fiind vorba de aproximativ 85 la sută din numărul total de asociaţii de proprietari din Deva. SC Salubritate SA Deva este de acord să facă această investiţie care se ridică la 1.300.000 de euro. Investiţia ar putea fi recuperată prin mai multe modalităţi, fie prin creşterea tarifului, fie prin prelungirea contractului dintre operator şi administraţia locală, care expiră în 2017. O altă posibilitate ar fi ca la retragerea SC Salubritate SA Deva, containerele să fie preluate de administraţia locală, care în schimbul dării în folosinţă către viitorul operator să încaseze o redevenţă, din care va putea fi achitată investiţia efectuată de către societatea noastră”, a afirmat Sergiu Mody, juristul SC Salubritate SA Deva. Acesta a adăugat că SMID nu va fi încurcat în nici un fel de această investiţie, ba dimpotrivă, containerele îngropate vor duce la o eficientizare a serviciului, totul în condiţiile legilor în vigoare şi a strategiei de salubrizare adoptată de CL Deva.

„Abaterile se fac pe propria răspundere”
Reprezentantul SC Salubritate SA Deva nu a primit din partea Primăriei Deva un răspuns clar la propunerea făcută. În schimb, a plecat cu promisiunea că oferta sa va fi analizată şi întoarsă pe toate feţele, pentru a putea fi luată o decizie care să nu contravină altor proiecte în care municipiul s-a angajat.
„Cu doi ani în urmă am stabilit cu cei de la SC Salubritate SA Deva să modernizăm municipiul şi să aducem aceste containere îngropate. Astfel, s-a ajuns în situaţia de a le testa, fiind montate în şapte zone. Feed-back-ul devenilor a fost unul pozitiv, cerându-ne să fie montate containere îngropate şi în alte zone ale Devei. Trebuie să gândim condiţiile în care vom prelua acest contract, ca să nu fim acuzaţi de obstrucţionarea altui contract unde suntem parte”, a explicat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva.
Trebuie menţionat că Primăria municipiului Deva este membră a ADI „SMID” Hunedoara, asociaţie înfiinţată pentru implementarea proiectului prin care se doreşte crearea unui sistem de administrare a deşeurilor la nivel de judeţ. Proiectul este în curs de desfăşurare, în acest moment fiind în pregătire caietele de sarcini pentru delegarea serviciului de salubritate către viitorii operatori. „În proiectul SMID nu sunt prevăzute containere îngropate, dacă Primăria Deva face o astfel de investiţie pe banii ei, este un lucru bun, dar dacă face în alt scop, nu este bine. Deocamdată, la nivelul ADI nu a fost transmisă nici o informare despre acest aspect. Depinde cum va fi făcută oferta. La asemenea containere trebuie maşini speciale care să colecteze gunoaiele. Ar fi o cerinţă în plus către viitorul operator care s-ar reflecta în costurile aplicate cetăţenilor. Nu ne putem abate de la proiect nici un milimetru, asumându-ne riscuri în plus. Vom merge pe aplicaţia de finanţare aprobată de cei 69 de membri ai ADI «SMID» Hunedoara. Orice abatere de la acest proiect se face pe răspunderea fiecăruia”, a afirmat Ioan Prip, directorul executiv al ADI «SMID» Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago