Categories: Comunitate

Întrunire solemnă la Alba-Iulia

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit marţi, prima şedinţă solemnă a Comisiei Parlamentului României pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru Întregirea Neamului, prilej cu care s-au dezbătut numeroase aspecte referitoare la evenimentele ce vor fi organizate cu această ocazie. Au participat reprezentanţi ai Academiei Române, senatori şi deputaţi, miniştri, secretari de stat, consilieri, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor şi organismelor cu responsabilităţi în organizarea manifestărilor. Printre aceştia s-a aflat preşedintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R), deputatul Iulius Firczak.
S-au stabilit primele detalii
„La 1 decembrie 1918, rutenii au fost prezenţi în Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba-Iulia. Astăzi, ca reprezentant al rutenilor în Parlamentul României, sunt bucuros să fac parte din această comisie şi să contribui la pregătirea evenimentelor pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. După cum se ştie, Comisia îşi desfăşoară activitatea în strânsă colaborare cu Departamentul Cultură, Culte şi Centenar din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cu membrii Familiei Regale şi Casa Majestăţii Sale, precum şi cu toate autorităţile publice implicate în realizarea evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. Comisia va funcţiona pe durata actualei legislaturi. În cadrul primei şedinţe solemne s-a trasat, în linii mari, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei, care va fi finalizat la începerea sesiunii parlamentare. Termenul de depunere a proiectelor de evenimente şi acţiuni, care solicită finanţare sau doresc să facă parte din calendarul Centenarului, a fost stabilit la sfârşitul lunii septembrie. Proiectele se pot depune la Secretariatul Comisiei. Calendarul evenimentelor are termen de finalizare luna noiembrie şi toate evenimentele vor purta timbrul Centenarului. De asemenea, Academia Română, prin vocea domnului academician Alexandru Surdu, a prezentat o listă iniţială de acţiuni – titluri de cărţi publicabile la editura Academiei, manifestări ştiinţifice omagiale, monumente şi plăci comemorative, organizarea/participarea la manifestaţii populare la Marea Adunare de pe Câmpia Libertăţii, la defilarea Armatei Române pe sub Arcul de Triumf, la slujba din faţa Catedralei Mântuirii Neamului, acordarea de titluri post-mortem, precum şi realizarea de expoziţii audio-vizuale. În luna septembrie, Academia va prezenta Comisiei lista finală cu proiectele respective ”, a precizat deputatul Iulius Firczak.
Potrivit parlamentarului amintit, bugetul evenimentelor dedicate Centenarului se va construi în funcţie de proiectele sosite la Comisie şi va fi susţinut în legea Bugetului pe 2018. Mai trebuie spus că ”Monumentul Unităţii Naţionale” (pe scurt ,”Monumentul Unirii”) va fi ridicat în faţa Catedralei Încoronării din Alba Iulia, proiectul primind acordul de principiu al ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, care este şi membru al Comisiei Parlamentului României pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. (M. Şerban)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

4 zile ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

5 zile ago

Comunicat de presă

o săptămână ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

o săptămână ago

Felicitare Sărbători

o săptămână ago