Comunitate

Învăţământul preuniversitar agricol, promovat la Geoagiu

Magdalena Şerban

Vineri, la Geoagiu a avut loc manifestarea „Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”, ce s-a desfăşurat în baza unui proiect iniţiat de Revista Ferma, prin Fundaţia Revistei Ferma, şi coordonat de Nicoleta Dragomir şi Leonard Stafie.
Printre cei prezenţi s-au numărat primarul oraşului Geoagiu, Vasile Cărăguţ, prefectul judeţului, Fabius Kiszely, Călin Marian, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara, Maria Ştefănie, inspectorul şcolar general, Ancuţa Suciu, directorul adjunct al ANIF – Unitatea de Administrare Hunedoara, reprezentanţi a opt licee agricole din ţară, cadre didactice şi diverşi invitaţi.
Evenimentul a debutat în incinta Liceului Tehnologic „Alexandru Borza”, aici putând fi vizitat bazarul caritabil pus la dispoziţie de elevi, ale cărui produse, de la plante până la creaţii cu specific pascal, toate s-au bucurat de mare succes, fiind nu doar admirate, ci şi achiziţionate de către doritori. După vizitarea fermei şi a serei didactice a unităţii liceale, unde s-a ţinut o lecţie deschisă, acţiunea s-a mutat la Casa de Cultură „Ioan Budai Deleanu” din localitate. Tematica zilei a fost abordată detaliat şi s-a prezentat rolul decisiv pe care societatea, mai cu seamă factorii de decizie, îl au în dezvoltarea învăţământului preuniversitar agricol. Nu au lipsit momentele artistice, folclorul împletindu-se foarte bine cu domeniul promovat. De asemenea, au existat participanţi care nu au venit cu mâna goală, ci în semn de susţinere a demersului, au donat cărţi bibliotecii şcolare, alăturându-se astfel campaniei „Donez o carte pentru un liceu agricol!“, ce a luat naştere prin Fundaţia Revistei Ferma, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu“, Radio Iaşi şi Revista Ferma.
„Proiectul a debutat în urmă cu aproximativ un an de zile, din dorinţa de a promova ceea ce a mai rămas, din păcate, din învăţământul preuniversitar agricol (…) Am vrut să donăm două cărţi de specialitate semnate de colegul meu Leonard Stafie, iar în momentul acela ne-am dat seama că nu prea mai avem cui să le donăm, din cele 250 de licee cu profil agricol din anii 90 au mai rămas puţin peste 40 care au mai multe clase de agricultură”, a explicat Nicoleta Dragomir, redactorul-şef al Revistei Ferma.
Leonard Stafie, colaborator al publicaţiei şi specialist în avicultură, a apreciat modul în care arată liceul din Geoagiu. „Să înveţi agricultură fără câmp didactic, să ai laptop performant şi imagini virtuale, e în regulă, dar nu poţi băga mâna într-o imagine atunci când faci controlul gestaţiei. Despre asta este vorba (…) Deja avem un raport înaintat către Ministerul Agriculturii cu privire la problemele pe care le întâmpină liceele agricole (…) Nu o să reuşim noi să le rezolvăm, dar măcar să le aducem în faţa factorilor de decizie (…) Undeva la mijloc, între talpa ţării, adică liceele agricole şi nivelul înalt, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Educaţiei, s-a rupt acest lanţ“.

Contează şi cine e la cârmă
Legat de treptele ce trebuie urcate, dar şi de perspectivele reale de pe piaţa muncii, ce vor putea fi abordate pe viitor, gazdele au o concluzie. „Sunt un fost elev al liceului, ceea ce mă determină să am o dublă bucurie. În calitate de primar, îmi doresc ca orice unitate din acest oraş să aibă o creştere. În ultimii ani, s-a consolidat o bună legătură între conducerea locală şi cea a liceului. Îmi ofer toată susţinerea, iar faptul că aceia care coordonează activitatea fac parte din generaţia mea, sunt convins că reprezintă un garant că standardul poate fi unul chiar ridicat. Sunt adeptul unui învăţământ diferenţiat, care să ofere posibilitatea calificării tinerilor din zonă în aceste meserii ce, de multe ori le dau mari bătăi de cap agenţilor economici care lucrează în domeniul agricol, zootehnic, veterinar sau silvic, în găsirea specialiştilor”, a afirmat Vasile Cărăguţ, primarul oraşului Geoagiu.
„Toată lumea a primit o diplomă de participare, o insignă, iar din partea Revistei Ferma câte un exemplar, o broşură şi, bineînţeles, oferta noastră educaţională. Sperăm ca publicul să se fi simţit bine, evenimentul fiind unul reuşit. Anul trecut am organizat Ziua Porţilor Deschise, însă ne dorim să creştem, pas cu pas, pârghiile de promovare a instituţiei noastre şcolare şi implicit a unei ramuri ce necesită sprijin şi cât mai multă implicare, agricultura. Le mulţumesc tuturor celor care ne-au fost alături”, a spus gazda manifestării, Maria Simona Aldea, directorul Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura