Invazie de bani falşi în judeţele învecinate
Pe parcursul lunii noiembrie, în mai multe oraşe din judeţele învecinate, s-au depistat bani contrafăcuţi, în toate cazurile bancnotele fiind de 10 lei. Dacă în trecut falsurile erau uşor de depistat, în ultima vreme escrocii folosesc material plastic, iar imprimările sunt foarte bine realizate. Un ochi neavizat este foarte uşor de indus în eroare, mai ales când banii falşi sunt amestecaţi printre bani veritabili, iar dacă persoana care îi primeşte nu îi verifică bucată cu bucată.
Potrivit autorităţilor de la noi din judeţ, cazuri cu bani contrafăcuţi nu au fost semnalate recent. În schimb, anul trecut a fost depistată o grupare de falsificatori de bani care tipăreau şi introduceau în circulaţie bancnote de 200 de lei. „Anul trecut a fost destructurată o grupare din judeţ care tipărea bani falşi, constând în bancnote de 200 de lei. Din punct de vedere al anchetei penale, se poate constata că banii sunt contrafăcuţi doar de către instituţiile specializate, care pot stabili dacă o bancnotă este sau nu circulatorie”, a precizat comisarul şef Lucian Năboiu, şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara.
Potrivit experţilor de la Banca Naţională, bancnotele româneşti au mai multe elemente de securitate care pot fi verificate, de la gravura în relief la fanta transparentă. Toate bancnotele româneşti au, în zona centrală, un fir ce devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului. Toate bancnotele în circulaţie au imprimată pe revers, în partea dreaptă, o banda verticală de culoare transparent aurie care are înscrisă, pe verticală, de şapte ori, valoarea nominală. Pe avers şi pe revers există zone imprimate cu caractere foarte mici, sub un milimetru înălţime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe, existând şi multe alte elemente de identificare.