Investiţia companiei SC Deva Gold SA – principalul motor economic din zona comunei Certeju de Sus

Exploatarea zăcămintelor auro-argentifere de la Certeju de Sus a fost sistată din 2006, anul de dinaintea intrării României în Uniunea Europeană. Motivul pentru care s-a impus încetarea lucrărilor la minele din acea zonă a fost că modalitatea de exploatare nu îndeplinea condiţiile de mediu impuse de standardele europene.
Singura posibilitate prin care activitatea minieră să poată fi redeschisă este ca tehnologia veche să fie înlocuită cu una modernă, astfel încât, impactul asupra mediului să fie unul nesemnificativ, sau chiar inexistent. Pentru a îndeplini aceste condiţii, sunt necesare investiţii majore în retehnologizarea întregii activităţi de extracţie. Astfel, proiectul derulat în zonă de compania SC Deva Gold SA presupune tocmai reutilarea şi modernizarea exploatării miniere, care să poată îndeplini cerinţele impuse de organismele internaţionale.
Proceduri complexe şi de durată
În prezent, proiectul minier desfăşurat de compania SC Deva Gold SA se află în faza de avizare şi implementare. Procedurile de avizare au început încă din anul 2009, până în prezent fiind obţinută o serie de autorizaţii. SC Deva Gold SA a primit aprobarea pentru planul de urbanism zonal şi avizul de mediu – faza PUZ, care au fost aprobate de autorităţile competente. De asemenea, au fost eliberate acordul de mediu şi avizele necesare în vederea obţinerii autorizaţiilor de construcţie pentru obiectivele care ţin de organizarea şantierului. Demersurile pentru obţinerea acordului de mediu au început din luna august 2009. Întreaga procedură a avut două componente, care au fost derulate de către titularul activităţii împreună cu autorităţile de mediu. Mai exact, a fost vorba de procedura transfrontalieră şi cea naţională, desfăşurate de către autorităţile competente şi Ministerul Mediului. În toată această perioadă au fost solicitate în cadrul evaluării impactului asupra mediului şi procedurii de emitere a acordului de mediu, documentaţii care să arate prevenirea, reducerea şi controlul efectelor asupra mediului. Totodată, au fost prezentate alternative, comparaţii cu cele mai performante tehnici de exploatare disponibile, măsuri de reducere a impactului, de siguranţă în activitatea minieră, planuri de urgenţă şi de combatere a poluării accidentale. De asemenea, a fost arătat planul de închidere a activităţii, precum şi planul de gestionare a deşeurilor din industria extractivă.
Peste 1.000 de locuri de muncă
Dincolo de toate aceste aspecte, un alt lucru extrem de important este rolul pe care-l are proiectul de investiţii al companiei SC Deva Gold SA în dezvoltarea economică a comunităţilor din zonă. Pentru implementarea proiectului propus de compania minieră vor fi create peste 850 de locuri de muncă necesare doar pentru etapa de construire a obiectivelor. Apoi, vor fi înfiinţate alte 500 de locuri noi de muncă, în etapa de exploatare a investiţiei. Locurile de muncă nou create vor fi pentru toate categoriile profesionale, astfel încât vor fi angajate atât persoane cu studii superioare, cât şi muncitori din diverse domenii de activitate. Este cunoscut faptul că din momentul în care s-a aflat despre proiectul desfăşurat de SC Deva Gold SA, peste 1.000 de oameni din Certeju de Sus, dar şi din Brad sau Deva, au depus cereri de angajare.
Taxe de ordinul milioanelor de lei, achitate către stat
Pe lângă oferta de locuri de muncă, investiţia derulată de SC Deva Gold SA este şi va fi un important generator de venituri la bugetele locale ale comunelor din zona activităţii, dar şi la bugetul de stat prin plata taxelor şi impozitelor. Prin urmare, în perioada 2000 – 2014, compania a dat la bugetul de stat, ca impozit pe salarii, taxele conform Legii minelor, peste 13 milioane de lei, la bugetul asigurărilor sociale, aproape 18 milioane de lei, iar la bugetul local al comunei Certeju de Sus, aproape 35 milioane de lei. Un alt lucru care trebuie menţionat este că Primăria comunei Certeju de Sus nu mai beneficiază de sprijin financiar de la Guvern, având în cea mai mare parte, venituri doar din taxele şi impozitele achitate de SC Deva Gold SA. De asemenea, sumele care vor fi cheltuite pentru realizarea obiectivelor de investiţii sunt de ordinul milioanelor de euro, bani care vor intra direct în activitatea economică a judeţului Hunedoara. Doar pentru construirea uzinei de preparare şi a infrastructurii asociate, investitorul va aloca suma de 500 de milioane de dolari.
Rezervele de aur de la mina din Certeju de Sus se ridică la 65 de tone, iar cele de argint la 372 de tone, susţin specialiştii. Exploatarea este amplasată pe teritoriul comunei Certeju de Sus, în intravilanul şi extravilanul localităţii Bocşa Mare, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Deva. Suprafaţa totală a terenului pe care sunt amplasate obiectivele proiectului este de 300,6 hectare, la care se adaugă o zonă de protecţie perimetrală de 155,6 hectare. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

18 ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

18 ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

18 ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

18 ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

18 ore ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

18 ore ago