Volodia Macovei
Conform proiectelor Consiliului Local Deva, două dintre ele fiind supuse votului mâine, viitorul „conglomerat” şcolar reprezentat de Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” (foto), rezultat prin ultima decizie de comasare luată de aleşii locali, va beneficia de investiţii importante, inclusiv la unităţile şcolare pe care le va prelua.
Investiţii înainte de dispariţie
În primul rând, unul din colegiile care se vor desfiinţa începând din anul şcolar viitor – conform Hotărârii Consiliului Local Deva nr. 1 din 2014 -, respectiv Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, este pus pe lista de investiţii cu corpul de clădire B. Este vorba de corpul de clădire ce va fi dat Colegiului Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, după ce comasarea va deveni fapt împlinit. Cel puţin aşa apărea în prima variantă a proiectului de hotărâre privind comasarea unităţilor şcolare din Deva, variantă care a fost „subţiată” înainte de votul din Consiliul Local.
Mai exact, un proiect de hotărâre pus pe lista şedinţei de mâine a CL Deva prevede aprobarea „Devizului general revizuit din Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DAU) pentru obiectivul de investiţii: „Reabilitare Corp B prin montare termosistem, schimbare tâmplării exterioare şi schimbarea instalaţiilor electrice interioare” la Colegiul „Ion Mincu – Deva”. Acest proiect, în fapt, reactualizează devizul de lucrări aprobat prin HCL nr. 243 din 26 iulie 2013. Conform reactualizării, valoarea estimată a lucrărilor, conform devizului general, este de 4.235.569,21 lei cu T.V.A.
4,2 milioane pentru Şcoala „Andrei Mureşanu”
O altă unitate şcolară ce va fi înghiţită de Colegiului Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, în urma marii comasări, Şcoala „Andrei Mureşanu” din Deva, va beneficia şi ea de investiţii generoase. Astfel, tot mâine, consilierii locali deveni vor aproba „Devizul general revizuit din Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Interventii (DALI), pentru obiectivul de investiţii: „Reabilitare şcoală prin montare termosistem, schimbare tâmplării exterioare şi schimbarea instalaţiilor electrice interioare” la Şcoala „Andrei Mureşanu”. Şi aici e vorba de bani mulţi, valoarea estimată a lucrărilor, conform devizului general, fiind de 4.199.062,97 lei cu T.V.A. Pentru ambele investiţii prezentate mai sus, finanţarea lucrărilor se face din bugetul general al municipiului Deva. Asta înseamnă peste 8,4 milioane de lei. Aşadar, peste 5 la sută din bugetul local al Devei. Asta, pe de-o parte.
15,5 milioane europene la Hurmuzescu
Pe de altă parte, Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” are şi un alt proiect de investiţii, dedicat, pentru „reabilitarea ansamblului de clădiri şi echiparea infrastructurii educaţionale”, proiect care are ca surse principale Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul de stat şi bugetul general al municipiului Deva. Valoarea totală a acestui proiect este de 15.539.215,81 lei, din care 12.319.771,11 lei reprezinta asistenţă financiară nerambursabilă.
Printr-un calcul simplu, noul conglomerat şcolar reprezentat de varianta extinsă a Colegiului Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” va fi deţinătorul unor investiţii în sumă de aproape 24 de milioane de lei.
Conform declaraţiilor administratorului municipiului Deva, Mihai Mica, intenţia municipalităţii nu este numai de a reabilita aceste unităţi şcolare, în 2014, ci şi de a continua investiţiile şi în terenurile de sport ale şcolilor devene. Singura problemă este cum va fi drămuit bugetul local ce va fi adoptat mâine.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…