Lucrările la proiectul cel mai mare pe care administraţia publică din comuna Răchitova îl are în implementare cu bani de la UE (circa 2,5 milioane de euro) au intrat pe ultima sută de metri.
Acestea au termen de finalizare luna iunie anul curent, însă primarul comunei, Eugen Băiconi (foto), este de părere că nici nu se pune problema unei cereri de „păsuire“, după cum au evoluat lucrurile până în momentul de faţă. Grupul de Acţiune Locală „Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor“ este un alt aliat luat în calcul pentru investiţiile din 2015, alături de mici alocări de la bugetul local.
S-a schimbat sursa de alimentare cu apă
„La proiectul integrat, accesat pe măsura europeană 322, am reuşit să introducem reţelele de apă şi canal în cele patru sate, adică Boiţa, Ciula Mare, Ciula Mică şi Vălioara, iar momentan se lucrează la modernizarea căminului cultural din Ciula Mică, precum şi la construirea unui centru de tip After-School în Răchitova. Urmează staţia de epurare, ce va fi construită la ieşire din comună. Există şi câteva lucrări declarate neeligibile, deci le vom suporta din bugetul propriu”, susţine primarul. Sursa de apă a fost preconizată, iniţial, din comuna vecină – Densuş, însă a fost schimbată din cauză că cei de acolo şi-au făcut o fosă septică în amonte, tocmai în zona vizată. Aşa că s-au săpat două puţuri pe raza comunei Răchitova, fiind nevoie de 3,2 litri pe secundă, conform proiectului. Doar cu un singur puţ s-ar fi cumulat numai 2,7 litri pe secundă, dar cu amândouă se ajunge la 5,4 litri pe secundă. De noile reţele se vor putea bucura circa 350 de gospodării.
Un alt program de reabilitare a fost câştigat prin GAL (45.000 de euro) şi urmăreşte modernizarea sediului primăriei, care presupune acoperiş nou, uşi şi geamuri schimbate, încălzire centrală, pardoseală înlocuită, zugrăveli, izolare termică etc. Primarul susţine că era şi timpul ca edificiul să intre într-un proces de modernizare, de la inaugurare, acesta ne-maibeneficiind de vreo reparaţie notabilă. Tot prin GAL, urmează semnarea contractului de finanţare pentru dotarea pe bani europeni nerambursabili a căminelor culturale din Ciula Mare, Boiţa şi Vălioara. De asemenea, prin masterplanul judeţului, derulat prin Consiliul Judeţean Hunedoara şi societatea specializată pe care o are în subordine instituţia, Apaprod SA, se doreşte introducerea reţelei de apă şi canalizare în satul Răchitova, fiind deja semnat contractul. S-au estimat în jur la 200 de gospodării care vor beneficia de această utilitate. Cât priveşte partea economică, în anul curent, de la bugetul local, primarul din Răchitova afirmă că trebuie să asigure pentru diverse lucrări considerate neeligibile la proiectele investiţionate implementate din fonduri europene, circa 300.000 de lei.
Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 24 noiembrie. Un sondaj realizat de AtlasIntel…
Vorbesc cârcotașii de serviciu că o duduie de pe la noi, i-a dat subiectele la…
Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara Pentru că a semnat contractul de achiziționare a zeci…
Costel C., acuzat de omor calificat Pentru că a fost trimis în judecată, pentru omor,…
Elevii din 23 de comune ale județului nostru vor avea, în curând, la dispoziție microbuze…
Beneficiari Casa Verde 2023 riscă să piardă finanţarea de 20.000 de lei, pentru că instalatorii…
View Comments
Si uite asa coana Magda ajunse cu spalat bani si la ... Jelu. Investitii prin comune si catune. Pacat ca sunt pe cale de disparitie. In loc sa dezvoltam durabil = bani care sa produca bani, investim in cai verzi pe pereti. Doamna Magda , va rog sa va notati cati utilizatori de apa si canal vor ramane bransati dupa primele 12 luni de la PIF. Si apropos, cate gospodarii din satul Rachitova mai platesc ridicarea gunoiului menajer ??? Reportaje de tinut atentia electoratului. Hai marsh ca ne plictisiti.