Magdalena Șerban
În data de 5 iunie, începând cu ora 15:00, Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Primăria și Consiliul Local Beriu și Asociația „Leliță de la Căstău” organizează Festivalul Concurs de Tarafuri Tradiționale „Relu de la Căstău”. Intrarea este liberă.
Premii și diplome pentru cei mai buni
la Căstău”. Potrivit edilului din Beriu, altele erau vremurile când „Banda lui Buți” de la Geoagiu ori „Banda lui Ceasu” de la Cugir cântau învârtita, iar Relu de la Căstău era un nume cu mare răsunet pentru întreaga suflare a zonei și nu numai. Dar muzica bună, valoroasă, a dănuit peste timp și nu trebuie să piară. “Vor fi 14 tarafuri tradiționale din țară care vor evolua în cadrul concursului. Este prima ediție, dar vrem din tot sufletul să meargă mai departe, an de an. Fără ajutor de la județ nu am fi reușit să organizăm un eveniment de o asemenea anvergură, așa că le mulțumim pentru deschidere și susținere. Plus că nevoie de profesioniști, așa cum vor fi cei din juriu. Ne mândrim cu faptul că Asociația Leliță de la Căstău continuă zestrea lăsată de Relu de la Căstău, un mare rapsod popular care făcea din vioară un instrument care le cânta tuturor inimilor. Urmașii săi au format această asociație. Relu de la Căstău este precum un brand, un simbol, un nume emblematic pentru comuna noastră”, a subliniat primarul din Beriu, Moise Emil Bîc (foto). Legat de premiere, Marele Premiu va fi de 2.000 de lei, Premiul I va fi în valoare de 1.800 lei, Locul II va primi 1.500 lei, iar cel de-al treilea va fi recompensat cu 1.200 lei.
Un județ cu o vastă moștenire
„Relu de la Căstău a fost și va rămâne unul dintre marii instrumentiști care au încălzit sufletul oamenilor, prin muzica sa. Astfel de artiști sunt atât de speciali și valoroși încât întreaga comunitate se identifică cu ei, numele lor rămânând mereu viu și prețios. Referitor la festivalul-concurs, prin acțiuni de acest gen nu doar că se oferă o mare răsfățare muzicală publicului, ci perpetuăm un tezaur folcloric la care alții nu au curajul nici măcar să viseze. Avem multe talente, avem o moștenire artistică bogată și ne-am făcut un renume pe care nu dorim să-l pierdem. Vă așteptăm cu mare drag să luați parte la prima ediție, cea care acum va pune bazele unei manifestări pe care ne-o dorim una longevivă și de calitate. Fie că sunteți fii ai satului, localnici, prieteni sau pur și simplu vizitatori, sunteți bineveniți”, a fost invitația lansată de Ciprian Roman, directorul festivalului.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…