Comunitate

Invitație la „Frăţia Lupilor”, de la poalele cetăţilor dacice

Magdalena Șerban

În intervalul 19-20 august, sunteți așteptați la festivalul de la Costești, manifestare de tradiție organizată de Primăria și Consiliul Local Orăștioara se Sus în strânsă legătură cu Aso­ciația Culturală ”Valea Dacilor”. Invitați sunt Asociația Culturală Veters Milites Sibiu, Asociația Culturală pentru Istorie Vie – Alba Iulia, Asociația Dacomed Piatra Neamț, Asociația Terra Dacica Aeterna, Asociația Cul­turală Valea Dacilor și Anton Bichiș (dresura de cai). Întâl­nirea cu Istoria La Frăția Lupilor a ajuns la ediția cu numărul 54.

O nouă filă de poveste
Evenimentul reprezintă o re­cons­tituire istorică, intercalată cu ateliere de creație, de fierărie, de lemn, gastronomie daco-romană, etc…, dar și bătălii, concursuri și con­certe. Totodată, turiștii, precum și oamenii locului, au posibilitatea de a gusta din bunătățile culinare pregătite la fel cum o făceau dacii. Evenimentul va debuta sâmbătă, de la ora 12:00, moment ce va fi deschis cu parade. Pen­tru prima zi a festivalului, or­ga­ni­zatorii au pregătit evocări istorice, lupte între gladiatori, asediul cetății, de­mons­trații de echitație (dresură de cai) și multe altele. Vor avea loc și concerte susținute de Laur și Rares – Wild Angels, Didina Curea, Focul Viu. La ora 22:00 este pregătit un foc de tabără. Duminică, se vor desfășura ateliere tematice, iar școlile își vor disputa supremația într-o competiție cu tematică antică. Gladiatorii vor purcede din nou la luptă, iar dresura de cai va fi, cu siguranță, una spectaculoasă pen­tru public. Totodată, în această zi se va da și lupta finală. Apoi, la ora 20:00 va avea loc închiderea manifestărilor. „Ne dorim ca prin continuarea unor astfel de demersuri culturale, în timp, să atra­gem cât mai mulţi turişti. Se spune că un popor fără rădăcini e ca un pom în vânt. Istoria noastră are ramificații adânci, ne definește ca popor și tre­buie cinstită cum se cuvine. Punându-ne în valoare trecutul, putem să transmitem generațiilor actuale și viitoare ceea ce e de mare preț și trebuie să rămână la fel: originile și greul strămoșilor care au luptat pentru făurire. Vă așteptăm cu mare drag, stimați hunedoreni și nu numai, să ne fiți oaspeți. Bineînțeles, fiii comunei, consătenii și toți cei pentru care meleagurile
noastre în­seam­­nă acasă, cu toții sunt bine­veniți”, a transmis Vasile Marian Inăşescu (foto), pri­marul din Orăştioara de Sus.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura