Comunitate

Invitaţie la „Primăvara vorţană“

Pentru al doilea an consecutiv, la Vorţa se va desfăşura festivalul „Primăvara vorţană“, un eveniment de tradiţie locală, care a fost întrerupt din 1989. Acesta are loc în zilele de 17 şi 18 mai, iar organizatorii promit un program divers.04 Radu Emil Bureana  4739
Ca la începuturi
„Sâmbătă, după deschiderea oficială a manifestărilor, la căminul cultural din satul de centru va putea fi vizitată o expoziţie a costumelor tradiţionale din zona noastră. Duminică, pe terenul de sport din Vorţa, începând cu ora 10, vom avea o competiţie de fotbal, organizată între sate. Apoi, la ora 14, ne mutăm în satul Visca, pentru că la căminul de aici, fiind mai spaţios, vor susţine un program artistic membrii ansamblului de la şcoala gimnazială din localitate şi o formaţie de muzică populară tot de la noi. Urmează un spectacol folcloric în interpretarea unor artişti din zonă, cum ar fi Elena Lucaci şi Ovidiu Peica, şi un bal cu joc şi voie bună, invitat special fiind interpretul de muzică populară Eugen Mihăilă. În cadrul spectacolului, vom oferi diplome şi cupe, câştigătorilor primelor trei poziţii la campionatul de fotbal”, spune Emil Radu Bureană (foto), primarul din Vorţa. Acesta doreşte să le adreseze o invitaţie de participare tuturor fiilor satului şi mai ales tuturor celor legaţi sufleteşte de meleagurile pe care el le păstoreşte. De asemenea, sunt invitaţi cei care vor să cunoască îndeaproape obiceiurile şi frumuseţile locurilor.
Cu bani de la bugetul local
Cât priveşte partea financiară, acţiunile evenimentului sunt organizate din bugetul local, fiind o asumare pe cinci ani, făcută de administraţia din Vorţa, în cadrul proiectului câştigat pe Măsura Europeană 322 (aproximativ 2,5 milioane de lei), program care a vizat reînvierea festivalului, modernizare de drumuri comunale şi uliţe şi înfiinţare a unui «after-school» în satul-reşedinţă. Pentru perpetuarea tradiţiilor, din bani europeni nerambursabili s-au achiziţionat straie populare care vor fi folosite în expoziţiile anuale şi dacă e cazul, pentru a se asigura costumaţia membrilor ansamblului folcloric din comună. Încă trei ani, conform proiectului, comunitatea se va putea bucura de această sărbătoare pe care primarul Bureană vrea să o ducă mai departe chiar şi după ce sunt onorate prevederile stipulate în proiect.  Data de desfăşurare a fost stabilită, iniţial, ultima duminică din luna mai, dar deoarece în anul curent va coincide cu alegerile europarlamentare, s-a optat pentru penultima zi de duminică din mai, ca să fie evitate interpretările de ordin politic.(M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura