Comunitate

Ioan Cobori, managerul spitalului din Brad: Fără să-și dea seama, făcând totul din empatie și suflet bun, donatorii de sânge devin eroi

Magdalena Șerban

În baza unui proiect european câş­tigat prin Programul Operaţional Regional (POR), municipalitatea bră­deană vrea ca spitalul din localitate să ofere condiții mo­derne pacienților care se prezintă în Ambulatoriu, edificiul datând din 1973. La ora actuală, aici se lucrează din plin la reabilitare, așa că a fost nevoie de reorganizarea activității. Prin urmare, din pricina constrângerii tem­porare legate de spațiu, deocam­dată nu se mai pot găzdui campanii de donare de sânge. Așa că managerul ins­tituției medicale face un apel la hu­ne­doreni să fie receptivi atunci când astfel de acțiuni se desfășoară în alte locații.

Sângele donat = o șansă la viață
„Pentru a creea continuitate în actul me­dical oferit populației, activitatea ca­bi­netelor afectate de procesul de rea­bi­litare a fost reorganizată, în sensul în care au fost mutate pe secţiile din spital. Dar un lucru e sigur: nici un pacient nu este trimis la altă unitate spitalicească pentru consult sau tratamente. Ce ne este incomod e faptul că nu mai putem milita activ pentru campaniile de donare de sânge. Deocamdată, le-am pus pe pauză, neputând asigura condiții optime pentru acest lucru. E praf, sunt lucrări, nu e un cadru adecvat. După cum se știe, în colaborare cu Centrul de Trans­fuzii San­guine Hunedoara, re­alizam ­acțiuni de donare de sânge la care se prezentau zeci de donatori. Însă până ne vom relua rolul, lansez un apel la brădenii și hu­ne­dorenii care au această po­si­bilitate să do­ne­ze, să o facă ori de câte ori se ivește ocazia. Sunt ex­­trem de mul­ți semeni care de­pind de a­cest sân­ge, viața lor de­pinde de sprijinul nostru. De la accidente și până la afecțiuni drastice, soluționate prin intervenții chirurgicale, toate lasă urme și implică gesturi ur­gente”, a tras­mis Ioan Cobori (foto), ma­­nagerul Spita­lu­lui municipal Brad, unul dintre princi­palii promotori și sus­ți­nători ai unui ase­me­nea demers uma­nitar. De amintit că o persoană este considerată aptă pentru a dona sânge doar dacă îndeplineşte mai multe con­diţii: vârsta să fie cuprinsă în intervalul 18-60 de ani, să aibă o greu­tate de peste 50 de kilo­grame, puls re­gu­lat, tensiune arterială normală, să nu fi suferit în ulti­mele şase luni intervenţii chirurgicale, fe­meile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie ori menstruală, să nu se urmeze tra­ta­ment pentru hi­per­ten­siune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli he­patice şi endocrine. De asemenea, nu trebuie să se fi confruntat în trecut sau să aibă în prezent hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilep­sie şi alte boli neurologice, boli psihice, bru­­celoză, ulcer, diabet zaharat, boli de ini­mă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), mio­pie forte peste (-) 6 dioptrii sau cancer.

Propunere legislativă: donatorii de sânge, impozite mai mici pentru case și terenuri
O noutate este că românii care do­nează sânge contant, de cel puțțin 3 ori pe an, ar putea beneficia de redu­ce­rea impozitelor pe clădiri și te­re­nuri, con­­form unui proiect de lege. De­cizia de a oferi sau nu această reducere va sta în mâna con­si­li­i­lor locale. Aces­tea vor putea ho­tărî acordarea unei reduceri pro­centuale a impozitului pe clă­diri pentru per­soa­nele fi­zice care au în pro­prietate o clădire din România şi care fac do­vada a cel puţin trei do­nări de sân­ge în cursul u­nui an ca­len­da­ris­tic.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura