Magdalena Șerban
În baza unui proiect european câştigat prin Programul Operaţional Regional (POR), municipalitatea brădeană vrea ca spitalul din localitate să ofere condiții moderne pacienților care se prezintă în Ambulatoriu, edificiul datând din 1973. La ora actuală, aici se lucrează din plin la reabilitare, așa că a fost nevoie de reorganizarea activității. Prin urmare, din pricina constrângerii temporare legate de spațiu, deocamdată nu se mai pot găzdui campanii de donare de sânge. Așa că managerul instituției medicale face un apel la hunedoreni să fie receptivi atunci când astfel de acțiuni se desfășoară în alte locații.
Sângele donat = o șansă la viață
„Pentru a creea continuitate în actul medical oferit populației, activitatea cabinetelor afectate de procesul de reabilitare a fost reorganizată, în sensul în care au fost mutate pe secţiile din spital. Dar un lucru e sigur: nici un pacient nu este trimis la altă unitate spitalicească pentru consult sau tratamente. Ce ne este incomod e faptul că nu mai putem milita activ pentru campaniile de donare de sânge. Deocamdată, le-am pus pe pauză, neputând asigura condiții optime pentru acest lucru. E praf, sunt lucrări, nu e un cadru adecvat. După cum se știe, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Hunedoara, realizam acțiuni de donare de sânge la care se prezentau zeci de donatori. Însă până ne vom relua rolul, lansez un apel la brădenii și hunedorenii care au această posibilitate să doneze, să o facă ori de câte ori se ivește ocazia. Sunt extrem de mulți semeni care depind de acest sânge, viața lor depinde de sprijinul nostru. De la accidente și până la afecțiuni drastice, soluționate prin intervenții chirurgicale, toate lasă urme și implică gesturi urgente”, a trasmis Ioan Cobori (foto), managerul Spitalului municipal Brad, unul dintre principalii promotori și susținători ai unui asemenea demers umanitar. De amintit că o persoană este considerată aptă pentru a dona sânge doar dacă îndeplineşte mai multe condiţii: vârsta să fie cuprinsă în intervalul 18-60 de ani, să aibă o greutate de peste 50 de kilograme, puls regulat, tensiune arterială normală, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie ori menstruală, să nu se urmeze tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice şi endocrine. De asemenea, nu trebuie să se fi confruntat în trecut sau să aibă în prezent hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii sau cancer.
Propunere legislativă: donatorii de sânge, impozite mai mici pentru case și terenuri
O noutate este că românii care donează sânge contant, de cel puțțin 3 ori pe an, ar putea beneficia de reducerea impozitelor pe clădiri și terenuri, conform unui proiect de lege. Decizia de a oferi sau nu această reducere va sta în mâna consiliilor locale. Acestea vor putea hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire din România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic.
Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un salariu net de vreo 8.000 de lei,…
Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…
Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…
Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…
Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…
Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…