Sătul de grelele moşteniri cu care s-a pricopsit de la fosta conducere a administraţiei publice locale, Ioan Vălean (medalion), primarul din Geoagiu, a trecut la ample reabilitări. El este de părere că un om trebuie să-şi ţină cuvântul, aşa că dacă a promis ceva în campania electorală, acum trebuie să se ţină de cuvânt.
Clădirile istorice trebuie reabilitate
“Vreau să transform Geoagiu într-un adevărat oraş. De 10 ani, a fost declarat oraş, dar, de fapt, încă nu arată ca o localitate urbană. Ne-am propus să conservăm clădirile istorice, astfel încât să le poată folosi şi generaţiile următoare. Bineînţeles, străzile şi drumurile trebuie să fie modernizate. La Geoagiu, primăria a fost uitată, birourile erau nefuncţionale, aşa că am început cu reabilitarea acoperişului, a faţadei ce cădea la prima atingere, am schimbat tâmplăria şi acum se lucrează la interioare. În fiecare sat din cele 10 aparţinătoare am făcut câte ceva”, a spus Ioan Vălean.
Investiţii în toate satele aparţinătoare
„Am început cu căminul din Aurel Vlaicu, pentru că acolo se adună multă lume, de două-trei ori pe an, iar imobilul era într-o stare avansată de uzură. Nici Muzeul de la Vlaicu nu se află într-o stare mai bună, dar a fost şi el luat în calcul. La căminul cultural, am refăcut acoperişul, faţada, o terasă acoperită pentru a mări numărul de locuri, am amenajat un spaţiu pentru serbări câmpeneşti, cu spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii, plus un miniteren multifuncţional de sport, cu nocturnă. Urmează să modernizăm interioarele. De asemenea, intenţionăm ca la intrare, până la anul, să montăm fie bustul lui Aurel Vlaicu, fie un aeroplan, adică simbolurile locale. Tot în Aurel Vlaicu, am reabilitat un kilometru a canalului de scurgere ce trece prin mijlocul satului, pentru că aşezarea este pe izvoare. Din cauză că gospodăriile erau situate mai jos decât şanţul, apa ajungea în pivniţele oamenilor. Apoi, Casa Memorială «Ion Budai Deleanu» din Cigmău, a cărei fundaţie era mişcată, se află şi ea în reabilitare. Peste vreo două săptămâni, şi această clădire va fi gata. Vrem să avem acolo şi câteva obiecte şi lucrări din opera lui Ion Budai Deleanu. În Geoagiu Băi, s-a început reabilitarea străzii aferente şcolii şi bisericii. Vom finaliza lucrările de reabilitare la căminul din Renghet. Am realizat şi o aducţiune de apă, iar în aproximativ 10 zile, vom termina şi acolo, lucrarea la cămin. În Băcâia, am avut o întâlnire cu fiii satului, nu cu mult timp în urmă. şi la acel cămin (provenit dintr-o fostă şcoală), am făcut o terasă acoperită, cu 200 de locuri, am zugrăvit, am împrejmuit incinta şi am săpat o fântână proprie. La Văleni, cu prilejul unei întâlniri ai fiilor satului, am reuşit reabilitarea a 11 kilometri de drum, dintre care un kilometru l-am asfaltat. La Homorod, am realizat extinderea căminului cultural. Este neîndestulător pentru populaţia de aici, aşa că e nevoie de anexe. Am împrejmuit incinta lui. În Geoagiu, pe Strada Râului, din zona Suseni, am avut probleme cu canalizarea. Am efectuat aici 240 de metri de canalizare, pentru că altfel, apa venea tot către curţile oamenilor”, a mai arătat primarul din Geoagiu.
Urmează o lucrare mare
De departe, cea mai aşteptată investiţie este cea legată de canalizarea din Geoagiu. „Urmează o lucrare mare. E vorba de construirea unei canalizări pluviale şi a trotuarelor în oraşul Geoagiu. Lucrarea impunea licitaţie pe SEAP şi abia prin data de 20 a acestei luni vor fi gata formalităţile. Nu ştiu dacă vremea va mai ţine cu noi, ca să ne apucăm de lucru în acest an. Facem atât cât nu presupune riscuri”, a adăugat Ioan Vălean, edilul şef al celui mai nou oraş al judeţului.
Într-o țară care produce anual peste 2,6 milioane de biciclete și se situează pe locul…
Subprogramul de Tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii…
Candidații PSD Hunedoara la Parlament se angajează să investească în viitorul țării printr-un sistem educațional…
Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma (foto), a declarat că primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu…
„Sunt Natalia-Elena Intotero și candidez cu convingerea că împreună putem continua efortul comun de dezvoltare…
View Comments
Si totusi.... care-i satul care va fi ORAS ???
Ca deee.. aplicati proverbul:"Decit codas la oras, mai bine in satul tau fruntas.." aveati acces la programe mult mai "banoase" cu care "satul Geaoagiu" se putea dezvolta. Acum va "faliti" cu functii administrative de nivel de oras, dar nu este canalizare si nu aveti din ce plati "curentul"-vorba sateanului!
S-auzim numai de bine !
:)