Sport

Ioana Toma și skeletonul, la Jocurile de iarnă din Coreea de Sud

MESAGERUL HUNEDOREAN a mai scris despre Ioana Toma (foto), elevă la Colegiul Național „Iancu de Hune­doara”, care participă la Jocurile Olim­pice de Iarnă pentru Tineret, în Coreea, în proba de skeleton.

Câtă adrenalină
„Scheletonul este un sport de iarnă, care, ca și sania, se practică pe o pârtie de gheață descendentă. Diferența principală între scheleton și sanie este poziția sportivilor: în proba de sche­leton, sportivul se întinde cu capul înainte, pe când în proba de sanie, po­ziția este cu picioarele în față. Săniile folosite în această probă sunt mai grele și mai ușor de controlat, putân­du-se ajunge la o viteză maximă de 130 km/h. Sportivii adoptă o poziție cu fața în jos, ghidând sania prin mișcările corpului. Prin controlul absolut al cor­pului. Prin controlul absolut al minții, fără frică.
Pe pista ce se casca în față- des­cendentă, ce pare mereu că vine spre tine – ca un punct negru, atletul pleacă de fiecare dată în cursa pe care o visează să fie perfectă. El memorează configurația pârtiei, astfel încât o ușoară înclinare spre stânga deter­mină curba inversă, iar spinii speciali de pe cizme ajută și ei la frânare și direcție.
Vă întrebați care e procentul de adrenalină? Când cel normal este de 100 nano grame/litru ?
Vă întrebați cine sunt cei care se încumetă sa facă așa ceva? Parte din ei sunt concetățenii noștri, hunedoreni de care mulți n-au auzit, dar care au reprezentat cu cinste, peste tot pe unde au umblat, România. De-a lungul timpului, mai mulți elevi, toți foști absolvenți ai Colegiului „Iancu de Hunedoara” au reprezentat România la Jocurile Olimpice de Iarnă. La Cam­pionatele Mondiale, Europene, Cupe Mondiale de juniori și seniori, Cupe Intercontinentale și Cupe Euro­pene la Skeleton și bob. La început Ramona Arcoș și Andreea Chiosa, în proba de skeleton 2012, mai apoi Dorin Velicu, primul sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de Iasrnă, în proba de skeleton, în 2014, Sochi, Rusia și mai apoi Raul Dobre, Jocurile Olimpice de Iarnă, Beijing, China 2022.
Cine credeți ca le-a insuflat dra­gos­tea pentru sportul acesta atât de puțin cunoscut, dar atât de plin de suspans și entuziasm? Profesorul de sport Florin Bucur, un entuziast al per­formanțelor extreme, un performer la triatlon.
Dragi hunedoreni, să îi urăm succes Ioanei și să le spunem copiilor noștri că există (și vor mai exista ) în Hunedoara copii ce pot sparge ba­riere, copii ce se autodepășesc mereu, copii ce și-au proiectat un viitor prin ei înșiși … Copii pentru care vocea acea din interiorul lor, care strigă că nu mai poți, MINTE !
Să le spunem copiilor noștri că pro­fesori precum Mircea Nistor, Dan Marinescu, Corina Trandafir sau Florin Bucur vor exista întotdeauna”, a scris Petty Czirjek pe Facebook. (A. N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura