Cristina Ghenea
Procedeul de iradiere a alimentelor, prin care este întreţinut aspectul de prospeţime a acestora, este pus sub semnul întrebării în ceea ce priveşte riscul de îmbolnăvire a consumatorilor.
Astfel, în timp ce specialiştii suspectează iradierea de efecte cancerigene, autorităţile susţin că procedura este perfect nedăunătoare şi că este folosită de peste 30 de ani, în industria alimentară a peste 40 de ţări. Mai mult, Uniunea Europeană agrează controversatul procedeu, atâta timp cât acesta este desfăşurat în condiţii de control strict şi consumatorul este informat de iradierea produsului prin etichetare corespunzătoare. Lipsa etichetelor cu caracter informaţional este o problema extinsă la nivel naţional, în timp ce rafturile supermarket-urilor sunt ticsite de fructe şi legume care fură privirile clienţilor printr-un aspect ireproşabil.
„Procedeul este legal”
„Dacă se aplică astfel de tratamente produselor din consum, este normal ca lumea să fie informată“, a declarat Romi Cărmăzan, şeful Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, în timp ce şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara, Marius Lăzărescu, ne asigură că putem consuma liniştiţi fructe şi legume de export. „Procedeul nu este ilegal, este perfect normal şi acceptat de toate normele, neexistând nici un fel de pericol pentru sănătatea consumatorilor acestor produse“, a declarat Marius Lăzărescu.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…