Istanbulul este un oraş plin de atracţii turistice, impresionante prin vechime, prin aspect sau prin istoria obiectivelor turistice.
Vizitată seara
Biserica Sfânta Sofia, o capodoperă a arhitecturii bizantine, a fost construită acum mai bine de 1.500 de ani şi din păcate nu poate fi admirată în întregime, fără schele, deoarece este supusă unei restaurări ce durează de zeci de ani.
Merită, în schimb, să o vedeţi seara, pentru că este magnific luminată. În timpul zilei, o puteţi vizita achitând o taxă de intrare de şapte dolari.
Tot noaptea este cel mai potrivit moment să vizitaţi şi Moscheea Albastră, unul dintre cele mai renumite lăcaşe de cult din lume. Moscheea a fost construită la porunca sultanului Ahmet I şi îşi datorează numele cantităţii impresionante de faianţă albastră care a fost folosită la ridicarea sa.
Accesul nu este condiţionat de plata unui bilet de intrare, însă este bine să donaţi o sumă de bani. De asemenea, evitaţi orele de rugăciune, şi mergeţi să vizitaţi Moscheea Albastră dimineaţa devreme sau după prânz.
Ca la curtea otomană
Un alt obiectiv turistic ce nu trebuie ratat este Palatul Topkapi, o fostă reşedinţă a sultanilor. Impresionanta construcţie este formată din mai multe pavilioane organizate în jurul a patru curţi interioare. În prima curte se află o cafenea şi un restaurant foarte bun, dar scump, unde turiştii pot gusta preparate servite la curtea otomană. În Pavilionul Mantiei Sfinte sunt păstrate câteva dintre cele mai sacre relicve pentru musulmani, ca de pildă fire de păr din barba Profetului şi două săbii folosite de acesta în bătăliile purtate împotriva necredincioşilor. Biletul de intrare este de şapte dolari, la care se adaugă alţi şapte dolari pentru vizitarea haremului.
Un alt palat celebru în Istanbul este Palatul Dolmabahce, fosta reşedinţă extrem de luxoasă a unui sultan care şi-a dorit să locuiască pe malul Bosforului. Opulenţa celor 46 de camere, somptuos decorate cu aur şi cristale scumpe, putea rivaliza cu Palatul Versailles din Franţa. În palat se poate intra numai prin cadrul unui tur organizat, cu două itinerare: turul Selamlik, prin intermediul căruia se vizitează încăperile destinate bărbaţilor şi turul organizat pentru vizitarea haremului. Pentru ambele tururi veţi plăti 14 dolari.
Croazieră pe Bosfor
O dată ajunşi în capitala Turciei, se impune o croazieră pe Bosfor. Cursa cu feribotul durează aproximativ şase ore (presupune şi o pauză de două ore la Anadolu Kavagi) şi veţi putea admira profilul maiestuoaselor clădiri din Istanbul. O vizită în Istanbul nu este completă până nu faceţi o baie turcească în hamam. Complexul Cemberlitas, construit în 1584, a rămas cea mai frumoasă clădire unde turiştii pot face o adevărată baie turceasă. Intrarea costă 21 dolari, iar dacă vreţi ca după îmbăiere să fiţi masat cu ulei, veţi scoate din buzunar încă 21 dolari.
Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada electorală începe…
Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…
Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…
M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…
În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a identificat o tendință de înșelăciune care…