Categories: Actualitate

Iulian Ceia contestă executarea pedepsei

Natalia Bumbac

Hunedoreanul Iulian Ceia (foto), condamnat în dosarul „Comorile Dacice I”, a depus la Tribunalul Hunedoara o contestaţie la executarea pedepsei. Ieri, contestaţia a avut primul termen de judecată.
Instanţa a amânat judecarea cauzei pentru 29 martie 2018, „pentru ca punctul de vedere exprimat de petentul condamnat să fie atestat de administraţia locului de deţinere”. Iulian Ceia nu a fost prezent ieri la şedinţa de judecată de la tribunal. Acesta se află încarcerat la Penitenciarul Jilava, din Bucureşti, au transmis reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Prins după trei ani
Iulian Ceia a ajuns în spatele gratiilor în luna august 2017, după aproape trei ani de la pronunţarea sentinţei definitive din dosarul „Comorile Dacice I”. El nu s-a predat autorităţilor la data la care a fost condamnat, prin urmare a fost dat în urmărire naţională şi internaţională, fiind prins în trafic în Bucureşti. „În data de 4 august, în urma unor verificări în trafic executate de poliţiştii Brigăzii Rutiere, persoana în cauză pe numele căreia era emis un mandat de executarea pedepsei a fost depistată pe raza Sectorului 3, în aceeaşi zi fiind încarcerată”, informa la acea dată purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bucureşti.

Iertat de multe acuzaţii
Considerat creierul grupării de traficanţi de comori dacice, Iulian Ceia a fost condamnat definitiv în 17 decembrie 2014 la doi ani de închisoare cu executare, după 10 ani de la începerea procesului şi după ce în primele instanţe, a primit pedepse mai mari. A fost condamnat la 12 ani de închisoare de Tribunalul Hunedoara, dar Curtea de Apel Alba i-a redus pedeapsa la şapte ani. În final, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au reîncadrat juridic unele fapte, iar altele le-au stabilit ca prescrise. Instanţa de judecată a constatat că pentru infracţiunea de tăinuire cu consecinţa pierderii unor bunuri pentru Patrimoniul Cultural Naţional în formă continuată şi a infracţiunii de violare de domiciliu a intervenit prescripţia răspunderii penale. Iulian Ceia a fost condamnat la doi ani de închisoare doar pentru infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal a lui Cristian Bogdănel Niţu. În acelaşi dosar au mai fost condamnate alte nouă persoane, la pedepse cuprinse între trei şi şase ani de închisoare. Gruparea a fost acuzată de furt calificat de obiecte de patrimoniu din siturile arheologice, printre care şi 15 brăţări dacice, cu pierderea acestor bunuri pentru Patrimoniul Naţional, efectuarea de detecţii ilegale în siturile arheologice, şantaj şi violare de domiciliu. Statul Român s-a constituit parte civilă, prin Ministerul Culturii, solicitând un prejudiciu de peste 6,5 milioane de lei.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago