Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (foto) a explicat, ieri, într-o conferinţă de presă hotărârea UDMR de a ieşi de la guvernare şi care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii. Totodată, liderul UDMR Hunedoara a mai vorbit despre strategiile pe care le va urma partidul pentru a recăpăta încrederea electoratului şi pentru a răspunde semnalelor date de votanţi la alegerile prezidenţiale. Acesta a mai afirmat că încă există multe probleme ridicate de cetăţeni, mai ales de generaţia tânără, la care liderii reprezentanţilor de etnie maghiară caută în continuare soluţii.
A scăzut numărul votanţilor UDMR din judeţ
Iuliu Winkler a afirmat că ieşirea din coaliţia de guvernare a fost inevitabilă în urma rezultatului de la scrutinul din 16 noiembrie, atunci când populaţia a dat un vot considerabil antisistem. Faptul că votanţii UDMR nu au ţinut cont că partidul se afla în coaliţia de guvernare şi au acordat votul candidatului susţinut de opoziţie, i-a determinat şi pe ei să îşi recalculeze poziţia pe scena politică. „Ce înseamnă să te întorci la electorat, ce înseamnă să te întorci la oameni şi ce înseamnă să schimbi sistemul? Până la urmă, sunt întrebări la care încă se mai caută răspunsuri. Sunt probleme care îi frământă şi pe colegii din alte partide, care aşa cum vedeţi în aceste zile, încearcă să facă anumite schimbări din interiorul partidelor politice. Atunci când am decis ieşirea de la guvernare, am analizat în interiorul formaţiunii dacă retragerea UDMR nu afectează stabilitatea politică şi am constatat că guvernul poate funcţiona fără noi. Am părăsit coaliţia de guvernare pentru a reînnoi partidul şi pentru a ne întoarce către problemele electoratului şi pentru a încerca să găsim răspuns la cerinţele oamenilor”, a afirmat Iuliu Winkler. Totodată, liderul UDMR Hunedoara a declarat că la nivelul judeţului, numărul votanţilor a scăzut, iar acesta este un motiv în plus pentru a analiza cu mai multă atenţie care sunt cauzele acestei situaţii.
Nu este exclusă o susţinere parlamentară
În acelaşi timp, europarlamentarul hunedorean nu a exclus o susţinere parlamentară a guvernului, care se va exercita doar în anumite condiţii. „UDMR va sprijini guvernul în funcţie de componenţa pe care o va avea şi de felul în care va întocmi bugetul pentru anul 2015. Nu în ultimul rând, vom ţine cont de dialogul pe care forţele politice aflate la guvernare îl vor avea cu formaţiunea noastră”, a menţionat Iuliu Winkler. Acesta a adăugat că, deşi UDMR s-a retras de la guvernare, cei care sunt angajaţi pe posturi în anumite instituţii vor rămâne, deoarece îi recomandă competenţele profesionale, dând exemplul unui secretar de stat din Ministerul Educaţiei. Acelaşi lucru va fi valabil şi pentru angajaţii instituţiilor din teritoriu, existând deja o înţelegere în acest sens semnată la nivelul central al forţelor politice. (N. Bumbac)
Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada electorală începe…
Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…
Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…
M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…
În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a identificat o tendință de înșelăciune care…
View Comments
Pentr'o sticla de palinca a "trebuit" sa va voteze toti derbedeii din judet (macar 15 oameni pe sectie).
Au uitat (sau n-au stiut niciodata) primarii ca sangele varsat de bunici, nu se uita.
Huooo la cotet, daca vreti politica inscrieti-va in partide, nu formati uniuni etnico-politice si apoi furati voturi ca ultimii borfasi, mai voi aia cei mai corecti politicieni.
Jeguri, ca noi toti.
Oare ce i-a oprit pana acum pe liderii udemeristi sa fie atenti la electorat ? Tot timpul au spus ca apara interesele comunitatii maghiare din Romania. Au facut-o fara sa fie atenti la electorat ? Atitudinea mi se pare ciudata atat pe fond cat si formal. Practic, fara sa isi dea seama distinsul europarlamentar recunoaste ca liderii udemeristi nu au tinut cont de dorintele maghiarimii. In acest caz, care au fost principiile de actiune ale udemeristilor ?