Iuliu Winkler (foto), coordonator al Grupului de Monitorizare a relaţiilor cu China şi raportor permanent al INTA în dosarele UE-China, a salutat încheierea negocierilor politice pentru realizarea acordului de investiţii şi şi-a exprimat speranţa că acesta va contribui la reechilibrarea relaţiei UE- China şi va aduce beneficii substanţiale companiilor şi investitorilor europeni.
„Sunt pe deplin angajat să particip în procesul de examinare minuţioasă, care se va desfăşura în INTA, a acordului UE-China pentru a mă asigura că acesta este la înălţimea aşteptărilor deputaţilor europeni în toate domeniile importante, inclusiv în privinţa accesului îmbunătăţit la piaţă, a abordării practicilor care denaturează piaţa şi concurenţa neloială, precum şi a prevederilor legate de dezvoltarea durabilă, protecţia climei şi a mediului, de responsabilitatea socială a întreprinderilor şi de drepturile lucrătorilor.
Voi putea susţine acest acord doar dacă va respecta poziţia noastră în domeniile amintite deja. Vom urmări, de asemenea, în ce măsură acest acord este uşor de implementat. Deci, avem nevoie de mecanisme care să asigure claritatea şi predictibilitatea aplicării. Parlamentul European trebuie să exercite un rol puternic în monitorizarea viitoarei puneri în aplicare a acordului şi ne aşteptăm ca şi Comisia Europeană să îşi îndeplinească obligaţiile în acest sens”, a declarat Winkler.
Europarlamentarul a precizat că dispoziţiile acordului de investiţii conţin şi importante măsuri în domeniul comercial care au ca scop combaterea dezechilibrelor din relaţia bilaterală.
„Salut realizările substanţiale în ceea ce priveşte accesul pe piaţă şi condiţiile de concurenţă echitabilă, şi anume regulile împotriva transferului forţat de tehnologii, obligaţiile întreprinderilor de stat şi normele de transparenţă pentru subvenţiile de stat”, a adăugat Winkler, subliniind, încă odată, faptul că ”China este un partener strategic, dar şi un competitor al UE”.
La reuniunea Grupului de Monitorizare UE-China, coordonată de deputatul european Iuliu Winkler, a participat şi şeful echipei de negociatori din partea Comisiei Europene care i-a informat pe participanţi cu privire la acordul de investiţii.
În 2019, potrivit datelor Eurostat, UE a exportat bunuri în valoare de circa 198 de miliarde de euro către China, iar valoarea importurile din această ţară a fost de 362 de miliarde de euro. Deficitul comercial în relaţia cu China se ridică la 2% din PIB-ul cumulat al UE.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…