Iuliu Winkler: România are la dispoziţie peste 23 de miliarde de euro

Maximilian Gânju

Deputatul european Iuliu Winkler (foto) (UDMR, PPE) speră ca viitoarea Comisie Europeană (CE) să fie mai flexibilă, iar comisarii să asigure nu doar controlul, ci şi îndrumare şi asistenţă statelor membre.
„Prioritatea următoarelor trei săptămâni în Parlamentul European (PE) este audierea candidaţilor pentru noua Comisie Europeană. Audierile vor fi severe, iar comisiile de specialitate ale PE vor urmări modul în care candidaţii răspund priorităţilor politice formulate de PE şi asumate de Jean-Claude Juncker pentru noua Comisie“, a arătat Iuliu Winkler.
Potrivit deputatului european, Juncker a propus pentru noua Comisie  o structură inovatoare, comisarii urmând să lucreze în echipe coordonate de vicepreşedinţi. „Aceasta poate fi o veste bună dacă într-adevăr noua CE va fi o comisie cu un mai pronunţat caracter politic, mai puţin rigidă decât Comisia Barroso. Comisarii trebuie să se asigure că guvernele statelor membre vor primi asistenţă şi îndrumare din partea CE şi nu doar o impunere formală şi mecanică a regulilor de la nivel european. Astfel, statele membre care se confruntă cu dificultăţi vor putea într-adevăr să-şi îmbunătăţească performanţele. Este şi cazul României care are la dispoziţie peste 23 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 din fondurile aferente Politicii de Coeziune, dar care porneşte acest nou exerciţiu financiar de pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor de coeziune“, a mai declarat Winkler.
Fonduri pentru sectorul energetic
Iuliu Winkler a mai vorbit şi despre Acordul de Parteneriat pe care România l-a încheiat, în luna august, cu CE în privinţa fondurilor europene. „Există trei priorităţi la care mediul de afaceri trebuie să fie atent. Vor exista fonduri europene consistente, în primul rând, pentru  sectorul energetic şi creşterea eficienţei energetice, apoi pentru dezvoltarea rurală şi agricultură, iar în al treilea rând pentru dezvoltarea infrastructurii atât cea de transport cât şi  infrastructura digitală şi de  comunicaţii“, a explicat deputatul.
El a adăugat faptul că peste 300 de programe operaţionale vor trebui aprobate de CE, printre care şi programele operaţionale propuse de Guvernul de la Bucureşti, spre sfârşitul anului fiind de aşteptat să fie lansate şi primele sesiuni în vederea depunerii de proiecte.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

2 ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

2 ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

2 ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

2 ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

2 ore ago

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…

2 ore ago