Iz de primăvară la Balşa
Magdalena Şerban
Luna curăţeniei a pus stăpânire şi pe locuitorii comunei Balşa. De la angajaţii primăriei şi până la fiecare gospodar, toată lumea încearcă să-şi îmbrace gospodăria în straie noi. Însă, pe lângă aceste îndeletniciri, edilii mai au multe pe cap.
“Ne-au plecat oameni, pe rând”
Ca mai în tot sistemul bugetar din România, salariile par încremenite, iar veştile unor vremuri mai bune se lasă aşteptate. Aşa că mulţi şi-au luat tălpăşiţa şi s-au îndreptat către alte locuri. Alţii, mai puţini norocoşi, au fost disponibilizaţi. Este şi cazul celor de la Balşa. “Problema posturilor ne dă ceva bătăi de cap. Am fost nevoiţi să renunţăm la femeia de serviciu de la primărie şi la muncitorul de pe buldozer, iar secretarul s-a pensionat. Deci, treci dintr-o lovitură. Însă nu putem înţelege cum guvernanţii se gândesc că, dacă pleacă şapte persoane, putem angaja doar una”, spune Simion Meteşan (foto), primarul comunei Balşa. Cu toate acestea, pregătirile de primăvară sunt în toi. Lumea îşi face datoria din conştiinciozitate, că de bani, nici nu poate fi vorba. ”Vom curăţa albiile râurilor, vom amenaja parcul din centrul de comună, iar localnicii îşi vor curăţa pomii şi grădinile, după iarna grea care a fost. Avem o zonă foarte frumoasă, iar primăvara ţi-e mai mare dragul să o vezi renăscută”, adaugă edilul şef. Iar ca veştile să fie şi mai bune, primarul dezvăluie puţin din secretul pe care îl păstrează de ceva timp. “Suntem în discuţii cu posibili investitori. Tot ceea ce vă pot spune, în momentul de faţă, este că sunt foarte interesaţi de tot ceea ce este «eco». Însă, prefer să vorbim după ce se va bate palma, îmi plac faptele, nu vorbele”, mai subliniază Simion Meteşan.
Etnografia, la loc de frunte
O dată cu împlinirea a 600 de ani de la atestarea documentară a satului Balşa, în 2007, a fost inaugurat şi un punct muzeistic, la Ardeu. “E o casă veche, păstrată aşa cum e tradiţia la ţară: în toată complexitatea ei. Aici se poate vedea adevărata viaţă de zi cu zi, a moţilor: există cocină, grajd, fântână în curte, grădină şi chiar şi o căpiţă de fân. Obiectele din interior au fost donate de localnici şi nu sunt deloc puţine. Aici pot fi admirate: un război, un hobârlău (pat vechi pe care se pun perne şi ţoale), costume populare pentru femei şi bărbaţi, opinci, troacă şi ploatăn de sobă şi multe alte elemente specifice gospodăriilor noastre. Avem expusă inclusiv o batoză de treierat grâul. Punctul muzeistic are denumirea de «Tezaur hunedorean» şi este coordonat de directoarea Căminului Cultural din Balşa, Rodica Crişan. Este o mândrie locală, ce ne ajută să ne facem cunoscute tradiţiile. Iar la tradiţii, ferit-a Domnu, să renunţăm
vreodată”, afirmă Simion Meteşan, edilul de “patru stele”, după numărul de mandate avute.