Jumãtãţi de mãsurã în servicii ale DGASPC Hunedoara

  Volodia Macovei

Bune proiectele de incluziune socială şi sprijinire a persoanelor cu probleme, dar ce se întâmplă în practică? Un exemplu interesant este cel al implementării, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, a două proiecte, „Centrul de Management al Carierei pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţul Hunedoara” şi „Făureşte-ţi Viitorul – Formarea profesională a romilor din judeţul Hunedoara”.

Experţi numai cu studii medii
Conform organigramei centrelor născute din aceste proiecte, Centrul de Management al Carierei şi Centrul Mobil de Incluziune Socială, organigramă aprobată de CJ Hunedoara, toate funcţiile prevăzute sunt cu acces pentru cei cu studii medii, chiar dacă e vorba de coordonatori ai centrelor sau de „experţi” în managementul carierei. Iată noile structuri aprobate: Centrul de Management al Carierei – Referent (coordonator centru), treapta I, nivel de salarizare studii medii – 1 post, Referent (expert dezvoltare carieră), treapta II, nivel salarizare: studii medii – 1 post, Administrator, treapta II, nivel salarizare: studii medii – 1 post; Centrul Mobil de Incluziune Socială – Referent (coordonator centru), treapta I, nivel de salarizare studii medii – 1 post, Referent (expert dezvoltare carieră), treapta II, nivel salarizare: studii medii – 1 post, Administrator, treapta II, nivel salarizare: studii medii – 1 post.

Alergie la studiile superioare
Problema este serioasă, pentru că, după ştiinţa noastră, dezvoltarea şi managementul carierei sunt cursuri care se studiază la nivel de masterat, adică, după studiile de licenţă. Inclusiv certificările serioase legate de consilierea în domeniul carierei nu pot fi obţinute decât de absolvenţii de studii superioare. Ar mai trebui amintit că, de obicei, în centre de consiliere privind cariera, lucrează oameni cu ştiinţă de carte în sociologie, psihologie şi pedagogie, care pot gestiona etapele de orientare în carieră. Aici, fiind vorba de consilierea unor persoane cu probleme, cu atât mai mult ar fi necesară folosirea de specialişti cu educaţie serioasă. Dar iată, absolvenţii de studii superioare, chiar dacă au specializare în domeniu, nu au loc în aceste centre.
Aşadar, ce îşi propun noile entităţi ale DGASPC Hunedoara, de nu au nevoie de adevăraţi specialişti? O fi ceva cu dedicaţie? Nu ştim. Conducerea instituţiei spune că îşi doreşte „facilitarea integrării pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi din judeţul Hunedoara” şi „îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii a persoanelor de etnie romă” prin „informare, consiliere, orientare şi mediere pe piaţa muncii”. Avem îndoieli serioase.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago