Nicolae Gavrea
Grupele de juniori de la secţia de fotbal din cadrul LPS Cetate Deva continuă programul de pregătire on line, chiar dacă federaţia a venit cu un comunicat prin care se anulează competiţiile sportive, mai puţin Cupa Elitelor U 19. La centrul sportiv devean, tinerii fotbalişti sunt ţinuţi în priză directă şi îşi continuă pregătirea, aşa cum ne-a declarat prof. Marius Sîrbu (foto), cel care a fost şi antrenor la echipa naţională de juniori care s-a format cu ceva ani în urmă la Deva. El s-a specializat urmând cursurile organizate de către federaţia de specialitate şi a participat la o serie de acţiuni internaţionale. L-am abordat pe tânărul profesor şi am discutat de noile metode de pregătire pe care le abordează cu elevii săi.
Reporter: De ce metode noi la LPS Cetate Deva?
Marius Sîrbu: Trăim o perioadă dificilă în care această pandemie a făcut ca lucrurile să se accelereze, iar eu cred că şi fotbalul va trece printr-o perioadă de dezvoltare rapidă, în aşa fel încât metode noi, moderne, vor fi implementate din ce în ce mai mult, în activitatea noastră fotbalistică. Multă lume din fotbal experimentează, pune întrebări, scrie ipoteze, dar important este ca tot ceea ce facem în această perioadă să le notăm, în aşa fel, încât experimentele care se fac acum pe acest program de pregătire să fie cât mai eficiente. La noi, aici la LPS Cetate Deva, am preluat un program, cu un conţinut, cu care s-a lucrat şi a fost experimentat la academii de fotbal pentru copii şi juniori din străinătate, un program pe care noi l-am periodizat şi planificat pentru grupele noastre de copii şi juniori, în regim on-line.
Reporter: Câţi tineri sportivi aveţi prezenţi acum în acest program de pregătire pe care îl desfăşuraţi?
Marius Sîrbu: Avem în acest program un număr de 42 de juniori de la grupele mari, U16 până la U 19 şi în perioada următoare sper să îi cuprindem şi pe cei de la grupele U 13 şi U 15, în aşa fel încât tot mai mulţi sportivi de ai noştri să beneficieze de aceste metode de pregătire moderne. Nu am dorit să începem foarte repede acest mod de pregătire, deoarece a durat ceva timp până am reuşit să programăm şi periodizăm acest program într-un mod corect, la care am ţinut cont de particularităţile şi caracteristicile sportivilor, nivelul lor de pregătire, dar şi partea de programare şi proiectare ştiinţifică.
Am ţinut cont de câteva repere de ordin fiziologic şi fizic, de ceea ce au făcut sportivii până acum, datele lor antropometrice, rezultate în aşa fel încât ce lucrăm acum cu ei să nu afecteze în mod negativ starea lor de pregătire fizică sau cea de sănătate.
Reporter: Cum îi monitorizaţi, cum faceţi evaluarea activităţii sportivilor?
Marius Sîrbu: Programul nostru se bazează pe o serie de metode video, pe care le lucrăm live, dar avem şi o platformă pe care noi punem conţinutul programului de pregătire, care este foarte bine dozat, timpi de lucru, pauze, tipul de pauză, în ce regim se lucrează, aerob sau anaerob.
La finalul fiecărei săptămâni avem o întâlnire video cu toţi sportivii, la care discutăm, dar fiecare dintre sportivi îşi filmează perioada săptămânală de pregătire şi trimit aceste imagini spre analiză. Eu am două softuri licenţiate care îmi permit să culeg multe date şi să facem o analiză cu privire la modul în care sportivii răspund sarcinilor de lucru şi la efortul la care au fost supusi. Astfel vedem ce putem să facem în săptămâna care urmează, creştem sau reducem intensitatea, creştem sau reducem volumul de lucru.
Reporter: Deoarece majoritatea dintre aceşti sportivi sunt şi elevi la LPS Cetate Deva, ei primesc şi note pentru activitatea pe care o desfăşoară, note pe care le treceţi în catalog?
Marius Sîrbu: Obiectivul nostru nu e acela de a da note, ci de a le oferi sportivilor un program de pregătire corect, modern şi eficient. Noi am lucrat pentru conştientizarea importanţei desfăşurării unui astfel de program, metode care nu sunt folosite. La noi, nu neapărat la fotbal, sunt mulţi antrenori reticenţi la aceste metode moderne, deşi în străinătate ele sunt folosite cu succes, de o perioadă mare de timp.
Această perioadă de pandemie şi de pauză în activitatea fotbalistică cu care nu eram obişnuiţi a făcut să ne responsabilizăm mai mult, să facem o reconversie în meseria noastră şi eu cred că fotbalul va evolua foarte rapid în perioada următoare. Metodele de pregătire vor evolua şi ele, se vor schimba, iar noi vom fi obligaţi să ne adaptăm la aceste modificări, la programul de pregătire astfel încât sportivii să nu simtă impactul negativ foarte mult.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…