Sport

Kirsty Coventry, din Zimbabwe, a fost aleasă președinte al CIO. Ea este prima femeie, prima persoană din Africa și cel mai tânăr președinte

Kirsty Coventry (foto), din Zim­babwe, a fost aleasă președinte al Comitetului Internațional Olimpic. În vârstă de 41 de ani, Coventry devine astfel prima femeie, prima persoană din Africa și cel mai tânăr președinte al Comitetului Olimpic Internațional din istoria sa de 130 de ani.

Șapte medalii olimpice
O fostă înotătoare, Coventry a câș­tigat șapte din cele opt medalii olim­pice ale Zimbabwe – inclusiv aurul la 200 metri spate la Jocurile din 2004 și 2008.
„Tânăra fată care a început să înoate în Zimbabwe acum atâția ani nu ar fi putut visa niciodată la acest moment”, a declarat Coventry, care a învins șase contracandidați de sex masculin pen­tru a câștiga alegerile, conform BBC, anunță Gândul.
Coventry a avut nevoie de un singur tur de scrutin pentru a se impune în cursă, obținând o majoritate generală imediată în cadrul votului secret, cu 49 din cele 97 de voturi disponibile.
Spaniolul Juan Antonio Sama­ranch Jr. a ieșit pe locul al doilea, obținând 28 de voturi. Bri­ta­nicul Sebastian Coe, consi­de­rat u­nul dintre principalii can­­di­dați în zilele pre­mergătoare vo­tu­­lui, s-a clasat pe locul al treilea, cu opt voturi.
„Sunt deosebit de mândră să fiu prima femeie președinte al CIO și, de asemenea, prima din Africa. Sper că acest vot va fi o inspirație pentru mulți oameni. Încă o barieră a fost spul­be­rată astăzi, iar eu sunt pe deplin conș­tientă de responsabilitățile mele ca exemplu de urmat,” a spus Coventry.
Alegerile au avut loc la un hotel de lux dintr-o stațiune balneară situată la aproximativ 100 de kilometri sud de Olympia, locul de naștere al Jocurilor Olimpice din antichitate.

Drepturile sportivilor transgender, printre problemele de rezolvat urgent
Coventry, care face deja parte din comitetul executiv al Comitetului și despre care s-a spus că era candidatul preferat al președintelui din prezent Thomas Bach, este a zecea persoană care deține cea mai înaltă funcție în sport și va fi în funcție pentru cel puțin următorii opt ani.
Noul lider al Comitetului va trebui să se ocupe imediat de câteva probleme urgente, printre care drepturile spor­tivilor transgender și provocările ge­ne­rate de criza climatică.
În timpul campaniei sale, Coventry se angajase să modernizeze, să pro­moveze durabilitatea, să adopte teh­nologia și să le dea mai multă putere sportivilor.
Ea pusese un accent deosebit pe pro­tejarea sportului feminin, susți­nând o interdicție generală a femeilor transgender de a concura în probele olimpice feminine.
„Aceasta nu este doar o onoare uria­șă, ci și o reamintire a angajamentului meu față de fiecare dintre voi că voi conduce această organizație cu foarte multă mândrie”, le-a spus Coventry colegilor săi din Comitet.
În Zimbabwe, Coventry s-a con­frun­tat cu critici în calitatea sa de ministru al Sportului din 2018, dar a ales să își apere legăturile cu Guvernul contro­ver­satului președinte Emmerson Mnangagwa.
Interferența Guvernului în fotbal a dus la interzicerea de către FIFA a par­ticipării Zimbabwe la jocurile in­ter­naționale din 2022, iar în 2024 Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Mnangagwa și altor înalți oficiali pen­tru corupție și încălcarea drepturilor omului. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura