La aproape 80 de ani, se întoarce la ringul de box
Tehnician şi pugilist de excepţie, Eugen Linţa (foto) nu poate sta departe de ringul de box, căruia i s-a dedicat o viaţa întreagă. Chiar dacă are peste 70 de ani, se întoarce în sală ca un adevărat căutător de talente.
Muncea la mină, dar şi boxa
Eugen Linţa, chiar dacă a muncit la mină, a luptat şi câştigat zeci de medalii într-un sport în care curajul şi onoarea erau principalele calităţi ale unui sportiv. Îşi punea mănuşile într-o vreme în care să practici un sport însemna doar pură pasiune, dedicare şi nu avantaje financiare. Campionul european WBO la box, categoria semigrea, Alexandru Lăcătuş, un sportiv recunoscut în lume, a fost pregătit de Eugen Linţa. El i-a pus mănuşile în mâini la clubul din Vulcan-Valea Jiului. România nu i-a oferit nimic lui Lăcătuş, a făcut-o Spania. Pugilistul lui nea Linţa şi-a recompensat ţara adoptivă cu o mulţime de medalii. Acum, vrea să se întoarcă acasă şi să facă echipă cu nea Eugen.
Un om de afaceri din Valea Jiului vrea să înfiinţeze o secţie de box şi l-a convocat pe experimentatul tehnician la o discuţie. „Nu pot spune cine este domnul care vrea să deschidă sala, pentru că nu este frumos să vorbesc înaintea lui. M-a invitat la dânsul şi m-a întrebat dacă mai vreau să antrenez. Eu de-abia aştept. De doi ani de zile n-am mai antrenat dacă în Vulcan, nu a mai vrut nimeni să susţină acest sport”, ne-a spus tehnicianul.
A scos numeroşi campioni
Eugen Linţa spune că şi-ar dori să facă echipă cu elevul său ajuns celebru peste hotare, mai ales că l-a anunţat că se întoarce acasă. „Acum, de sărbători, vine în Vulcan. S-a săturat de străinătate şi o să vină pe la mine să mă viziteze. L-am sfătuit să devină antrenor, să se întoarcă aici şi să mă ia şi pe mine pe lângă el. Acum, s-a întors roata, eu voi fi secundul lui”, mai spune Eugen Linţa. Din mâna lui, au ieşit multipli campioni, tineri care au învăţat de la fostul luptător ce înseamnă disciplina şi să te dedici unui sport cum este boxul. Sunt campioni naţionali şi internaţionali cizelaţi de antrenorul din Vulcan, dar şi arbitri internaţionali. „Din anul 2010, nu am mai antrenat. Îmi este dor de sală. Am destui copii care vor, sunt foarte mulţi care au toate calităţile necesare pentru a deveni boxeri de renume. Am şi fete care doresc să facă box şi dacă va fi bine, în curând, vom putea începe antrenamentele”, mai spune tehnicianul.
A trăit pentru acest sport
Eugen Linţa s-a apucat de box la scurt timp după încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale, la Vulcan, în Valea Jiului. Era tânăr, puternic şi dornic să lupte. „În toamna lui 49, m-am apucat de box la Mina Vulcan. Am boxat 17 ani, până în 66. Din 1970, am intrat ca antrenor. Lucram şi la mină în tot acest timp, am 34 de ani de subteran şi nu m-am dat înapoi de la muncă. Cât timp am fost boxer, am fost la multe finale pe ţară, am luat multe medalii. Cam 41 de meciuri şi medalii am adunat în 17 ani de box. Am şi pierdut, dar am pierdut onorabil”, spune nea Eugen.
Valea – pepinieră pentru boxul românesc
Era de neconceput ca o mină să nu ţină pe lângă ea şi un club de sport. Aşa se face că existau secţii de box şi la Lupeni sau Petroşani. Campionatele între mine erau aprige, iar la ele participau şi cluburile similare din restul judeţului, mai ales cel al siderurgiştilor din Hunedoara. Deşi sportivii nu primeau mai nimic pentru victoriile lor, în afară de recunoaştere şi respectul ortacilor, pentru ei, era totul. „Nu se ducea nimeni pentru bani la box. Se ducea pentru sport, pentru plăcere. Adevărul este că era dezvoltat pe vremuri acest sport. Valea a dat mulţi campioni, şi la categoria grea şi super grea. Pe vremuri, ajuta sindicatul, primările, toţi săreau să dea o mână de ajutor pentru ca sportivii să facă performanţă”, a declarat tehnicianul.
Un palmares bogat
În afara celor peste 40 de medalii câştigate cu sudoare şi sânge de cele mai multe ori, Eugen Linţa a cizelat boxeri care astăzi sunt staruri în acest sport. Alexandru Lăcătuş, campion european WBO la box, categoria semigrea, este unul dintre pugiliştii „şlefuiţi” de nea Eugen. „Era copil când i-am pus mănuşile în mâini. Am văzut în ochii lui dorinţa de a lupta, de a se dedica acestui sport. Dacă nimeni n-a vrut să-l susţină, a trebuit să-şi caute norocul în Spania”, povesteşte tehnicianul. Antrenorul a dat boxului naţional şi internaţional şi alţi campioni, dar şi arbitri internaţionali. Toţi, fără excepţie, au pornit din mâna lui Eugen şi au ajuns pe culmile gloriei în străinătate, pentru că la ei în oraş şi în ţară, n-au fost ajutaţi. Nicolae Miheţ a ajuns arbitru internaţional de box, Daniel Zdrâncă antrenor la un club foarte mare din Italia, însă sunt şi alţii, medaliaţi cu titluri continentale şi internaţionale, care s-au stabilit în Canada ori Germania, numai în România, nu.