Duminică, la Băcia a avut loc inaugurarea lucrărilor de reabilitare a căminului cultural din satul-centru, urmată de Nedeia Tradiţională Băciană. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, localnici.
O lucrare necesară
„A fost o urgenţă pentru noi să reabilităm acest cămin cultural, deoarece el era foarte degradat. Investiţia a încetat în 2014, când am obţinut, în baza unui proiect accesat prin Grupul de Acţiune Locală, suma de 50.000 euro pentru repararea acoperişului. O a doua componentă, în valoare de 361.000 de lei, a reprezentat bani guvernamentali din care am reuşit să dotăm căminul cu instalaţie de sonorizare, instalaţie de încălzire, tâmplărie nouă, instalaţii sanitare şi cam tot ce ţine de asigurarea infrastructurii unui astfel de obiectiv. Din bugetul propriu am alocat o finanţare de 136.000 de lei, ce urmează să fie plătită, execuţia lucrărilor fiind gata”, susţine Nicolae Panţa, primarul din Băcia. Potrivit acestuia, sala de spectacol proaspăt reabilitată a fost construită în 1931 de către localnicii de etnie maghiară, iar după 1940 a urmat extinderea cu cele două aripi laterale. Se mai ştie că în 1939, Dr. Petru Groza a făcut o donaţie pentru un cămin cultural ridicat în zona şoselei naţionale şi care era folosit, la acea vreme, de către populaţia de etnie română. Prin urmare, comunitatea avea două cămine culturale: unul pentru români şi celălalt pentru maghiari. În 1948, având în vedere buna convieţuire între etnii, la iniţiativa aceleiaşi personalităţi politice, s-a hotărât ca lăcaşul cultural român să devină dispensar uman, iar celălalt să ajungă în slujba întregii comunităţi.
S-a lăsat cu cântec şi voie bună
Iar cum obiceiurile s-au păstrat şi ele, dupa festivitatea de inaugurare a urmat Nedeia Tradiţională Băciană, o sărbătoare de suflet. „Avem o formaţie de dansatori tradiţionali (şase perechi), reprezentată de şcoala generală din Băcia, care beneficiază de costume populare noi, datorită lui Andrei Zegrean, patronul fabricii de făină proteică
ce-şi desfăşoară activitatea la noi în comună. El ne-a ajutat cu 7.000 de lei pentru costume populare noi. Până acum, eram nevoiţi să tot împrumutăm de la diverse şcoli astfel de costume, dar de acum încolo, le avem pe ale noastre. Doresc să le mulţumesc tuturor pentru implicare, dar şi participanţilor la eveniment, care au decis să ni se alăture într-o frumoasă zi de duminică”, a spus Nicolae Panţa.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…