La Blăjeni se dau burse, ca ajutor social
De curând, mai mulţi parlamentari au iniţiat o propunere de modificare a legii privind alocaţia pentru copii. Regula propusă pentru calcul are la bază salariul minim pe economie, care este în prezent 1.050 de lei, dar va suferi majorare.
Noua propunere de modificare legislativă prevede ca alocaţiile copiilor cu vârste între doi şi 18 ani să reprezinte 10 procente din salariul minim pe economie, ceea ce ar însemna că dacă proiectul va intra în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2017, se va încasa suma de 125 de lei pe elev, faţă de cei 84 de lei, cât se primeşte în prezent.
„Este bună iniţiativa de majorare a valorii alocaţiilor. Şi aşa sunt cum sunt. De altfel, pentru a veni în sprijinul elevilor, pe plan local acordăm deja burse sociale din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Reprezintă o formă de sprijin material, vizând atât protecţia socială, cât şi stimularea acestora de a nu apela la abandonul şcolar. După cum se cunoaşte, potrivit normelor legale, se pot acorda burse de performanţă, burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social. Din 2012, de când am fost ales în fruntea comunităţii, prin vot acordat în Consiliul Local am stabilit să oferim acest ajutor social care, personal, nu îmi doresc să fie întrerupt în vreun an. Sunt familii care abia îşi trimit copilaşii la cursuri. Nu pentru că nu ar vrea, ci din pricina neajunsurilor materiale. Pentru unii din ei, suma oferită prin această bursă a devenit o şansă de a-şi cumpăra o hăinuţă sau o pereche de pantofi, ca să aibă cu ce să vină la şcoală, zi de zi”, a precizat Horia Jurcă (foto), primarul comunei Blăjeni. Mai trebuie spus că valoarea unei burse sociale este de 120 de lei, iar în momentul de faţă se acordă doar cinci, comparativ cu 12 cât se înregistrau la nivelul anului precedent. Asta, deoarece unii părinţi au reuşit să se angajeze pe parcurs şi nu mai îndeplineau criteriile aferente dosarelor sociale. De precizat că la Blăjeni funcţionează doar o şcoală cu clasele I-IV. Pentru a urma studiile gimnaziale, copiii trebuie să facă naveta la Buceş. (M. Şerban)