Categories: Comunitate

La Blăjeni, se pun bazele agriculturii ecologice

Magdalena Şerban

Subvenţiile oferite de APIA pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în perioada de trecere de la agricultura convenţională la cea ecologică i-au prins în mreje pe localnicii din Blăjeni. Aceştia s-au hotărât să-şi cultive pământul aşa cum o făceau străbunii lor, înainte ca substanţele chimice, de vreun fel sau altul, să câştige teren, oamenii vizând beneficii rezultate din comercializarea produselor eco.
„Din totalul de aproximativ de 1.000 de cereri de pe raza judeţului pentru agricultură ecologică, peste 60 provin din comuna Blăjeni. Sunt multe. Fondurile de susţinere vin de la guvern şi se primesc în funcţie de suprafaţa de teren pe care o deţine fermierul. Pe partea de agricultură ecologică, avem undeva la 300 de hectare la nivelul comunei noastre,  bineînţeles, aflate în proprietate privată. În general, majoritatea locuitorilor care au ales să facă agricultură eco se află la început, nedemarând încă afacerea propriu-zisă. Însă se primesc bani pentru lucrările din întreaga perioadă de pregătire. Astfel, oamenii sunt obligaţi să îndeplinească timp de trei ani nişte condiţii anume: spre exemplu, au interdicţie să folosească îngrăşământ artificial. După această perioadă de conversie de trei ani la terenurile agricole şi de un an la animale, se poate începe vânzarea de produse ecologice. Se consideră că după timpul prestabilit, păşunea devine aptă pentru recolte de produse eco sută la sută. Urmează apoi ca fiecare să-şi dezvolte piaţa de desfacere, la finalul conversiei, operatorii fiind certificaţi în domeniu”, declară Horia Jurcă (foto), primarul comunei Blăjeni.
Conform acestuia, deşi zona este una ecologică, nici un investitor din afara comunei nu s-a arătat interesat să-şi dezvolte afaceri aici. „Poate distanţa faţă de reşedinţa de judeţ îi cam împiedică. Bine măcar că localnicii au această oportunitate de a primi subvenţii şi a fi ajutaţi să treacă la agricultura ecologică, dându-le astfel oamenilor posibilitatea unor câştiguri ulterioare”, mai arată primarul din Blăjeni.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago